ANNONS

Här vill M och KD införa tiggerifria zoner i Täby

Tobias Karlström (KD), kommunalråd, och Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Tobias Karlström (KD), kommunalråd, och Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Sex av länets kommuner ska ta ställning till lokala ­tiggeriförbud. Täby är en av kommunerna som snart ska avgöra om tiggerifria zoner ska införas, vid återvinnings- och returstationer. Nu är de föreslagna områdena färdiga.
ANNONS
Fakta

Här är områdena där tiggeriförbudet ska gälla

 • Arninge handelsområde
 • Flygbacken Hägernäs
 • Frestavägen korsningen Disavägen
 • Ica Dragonen i Vallatorp
 • Ica Stop på Bergtorpsvägen
 • Lidl på Enhagsvägen
 • Parkeringen vid Nytorps industriområde
 • Studievägen i Lahäll
 • Södervägen/Bergtorpsvägen
 • Ullnastrand Ullnavägen
 • Åkerbyvägen 96. 
Källa: Täby kommun

Moderaterna och Kristdemokraterna i Täby kommun fick tidigare med sig en majoritet i kommunstyrelsen för förslaget att utreda tiggerifria zoner i kommunen, bland annat vid återvinnings- och pantstationer.

Täby en av fyra kommuner i länet som väntas införa tiggeriförbud

Förbudet handlar i första hand om att införa ett ”förbud mot passiv och aktiv insamling av pengar, men också att ”opåkallat söka upp andra i syfte att insamla deras återvinningsmaterial”.

– Vi har sett ett trygghetsproblem vid de här områdena och att människor har känt sig påpassade och till slut kanske slutat återvinna, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun. Foto: Erik Lejdelin

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun. Foto: Erik Lejdelin

Utredningen redo för granskning

En utredning över vilka platser förbudet bör införas på och hur stora zonerna ska vara, är nu färdigställd och ska läggas fram till kommunstyrelsen.

Områdena som gäller är vid olika handelsplatser som Ica Dragonen i Vallatorp och Lidl på Enhagsvägen, men även parkeringsplatser och återvinningscentraler. 

– Vi inför inget generellt förbud, utan ett för väldigt specifika platser. För oss är det här inget ställningstagande om man har rätt att tigga eller inte, utan om att lösa ett trygghetsproblem, säger kommunalrådet Tobias Karlström (KD). 

Tobias Karlström (KD), kommunalråd i Täby.

Tobias Karlström (KD), kommunalråd i Täby. Foto: Erik Lejdelin

Där returstationerna finns i anslutning till en butiksentré eller parkering vill de även att förbudet ska gälla. 

Tror ni att förslaget kommer gå igenom? 

– Med tanke på att själva utredningen fick majoritet i kommunstyrelsen tror vi att vi kommer få igenom själva förbudet också, säger Erik Andersson (M). 

S kritiserar förslaget

Förslaget har dock inte varit helt fritt från kritik. Socialdemokraterna har till exempel anklagat M och KD att de försöker slå mynt av en ”fiktiv otrygghet” i kommunen.

– Trygghet är en subjektiv känsla. Är det så att man dras från att gå till återvinningsstationer för att man blivit påpassad eller för att någon försökt rycka ut saker ur ens bil, tycker jag att det är ett verkligt problem, säger Erik Andersson (M). 

S anklagar M och KD för att skapa ”fiktiv otrygghet”

”Löses varken med ett förbud eller tillåtet tiggeri”

Tobias Karlström (KD) förstår att det finns en grupp människor som av olika anledningar behöver ägnar sig åt tiggeri och att de förtjänar en lösning på problemet, men att den finns i den internationella politiken.

– Det löser vi varken med ett förbud eller att tillåta tiggeri. Sen har vi konstaterat att det kan vara otrevligt och hotfullt på de här platserna. Då måste vi ta den oron på allvar. Det är ett kommunalt ansvar att värna om tryggheten, säger han. 

I oktober väntas kommunfullmäktige rösta i frågan och det föreslagna förbudet föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Fakta

AVGÖRANDE DOMAR FÖR TIGGERI/PASSIV PENGAINSAMLING

Lokalt tiggeriförbud

Det var i december förra året som Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun i Skåne rätt att förbjuda tiggeri med hänvisning till ordningslagen.

Förbudet gäller enbart på särskilt utpekade offentliga platser. Vad som gäller när det kommer till privat mark, i anslutning till till exempel en matbutik, som inte kan anses vara offentlig plats, ses nu över.

Att bryta mot den kommunala ordningsstadgan kan ge böter.

Lokalt tiggeriförbud finns nu i Vellinge, Staffanstorp, Bromölla, Sölvesborg och Katrineholm.

Avgiftsbelagt tillståndskrav för tiggeri, så kallad passiv insamling av pengar

I somras stod det klart att Eskilstuna kommun fått rätt i förvaltningsdomstolen att införa avgiftsbelagt tillståndskrav för passiv insamling av pengar.

Tillståndet kostar 250 kronor och kräver en giltig legitimation.

Polisen ska kontrollera tillstånden och den som ertappas med att samla in pengar utan tillstånd kan få böter.

Tillstånden gäller på  offentliga platser, hur det blir utanför affärer på privat mark, kan vara upp till handlaren.

Källa: Polisen, lokala medier