ANNONS

Inga Attefallshus i Dalarö och Årsta

Politikerna säger nej till Atte­fallshus i kulturmärkta Dalarö och Årsta havsbad.

– Årsta havsbad är en sådan samman­hållen miljö med stark prägel att karaktären bör ­bevaras, säger Carin Flemström (S).
ANNONS

Det var kanske väntat att de så kallade Attefallsreglerna för byggen inte kommer att gälla i Dalarö, på Huvudskär och i Österhaninge­bygden, områden som pekats ut som kulturmiljöer med riksintresse av Riksantikvarieämbetet.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har kommunen trots detta fått flera ansökningar från Dalaröbor om att få bygga Attefallshus.

Desto snårigare har det varit för kommunens tjänstemän att förbjuda byggena i miljöer som kommunen själv vill bevara intakta.

Som till exempel Årsta havsbad, där tjänstemännen hänvisar till kulturskyddet via plan- och bygglagen. Något som dock kan prövas juridiskt.

I morgon onsdag väntas politikerna besluta om att gå på tjänstemännens linje. De politiska blocken är överens.

– Mycket pekar på att Dalarö och Årsta havsbad inte ska omfattas av möjligheterna att bygga utan bygglov, säger Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Carin Flemström (S) utvecklar resonemanget.

– Vi ifrågasätter inte förvaltningens förslag. Årsta havsbad är inte samma typ av riksintresse som Dalarö, men det är ändå en kulturskyddad miljö. Personligen tycker jag man ska bevara karaktären på Årsta.

De sökande kan ju överklaga?

ANNONS

– Ja, jag kan tänka mig att det blir intressant om det prövas.

Varför tror ni att så många från kulturskyddade Dalarö ansökt om att få bygga?

– Alla vill väl ha Attefallshus. Men jag tycker det är problematiskt att din granne utan problem kan bygga ett fyra meter högt hus, fyra meter från din tomt och ta bort din sjöutsikt, säger ­Carin Flemström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.