Inga avtal efter resor till Cannes

Kommunen bemötte kritiken mot sina Cannesresor med att de ledde till att två viktiga byggavtal skrevs under.

Men det stämmer inte, enligt de utpekade byggbolagen.

Lokaltidningen Mitt i skrev för två veckor sedan om toppolitikers och tjänstemäns resor till den årliga fastighetsmässan Mipim i franska Cannes.

Socialdemokraternas gruppledare Claes Thunblad, som tidigare varit med och organiserat resor till fastighetsmässan, men då för hela Stockholmsregionen, avstår numera från resorna:

– Det var inte värt det. Det är inte platsen att träffa fastighetsägare som ska bygga i Järfälla, sa Thunblad som menade att mötena lika väl kunde ske i kommunhuset.

När Mitt i krävde att få veta vad Cannesresorna gett för resultat fick vi till svar att resan i fjol hade lett till att två byggavtal skrevs med Wallenstam AB och TK Development, bland annat gällande nya hyresrätter i Barkarbystaden.

Men att mässan skulle ha något med avtalsskrivandet att göra tillbakavisas nu av byggbolagen:

–Det senaste avtalet med Järfälla skrev vi 2010, det gällde Barkarbystaden som började byggas i höstas, säger Elisabeth Vansvik, informationsdirektör på Wallenstam AB.

Piotr Nowak, TK Development, säger också att de kom överens med Järfälla kommun långt tidigare än 2012.

–Det var en markanvisningstävling våren 2010. I maj 2011 fick TK Development ett tjänstemannabesked om att vi hade vunnit tävlingen.

Mats O Johansson, kommunikationsdirektör i Järfälla kommun, uppger att man inte menade att avtal skrevs i under mässan utan att de två byggprojekten var något man diskuterade.

–Det var två exempel på projekt som var på gång. Man åker inte dit och träffar avtal, det handlar om en lång process.

Resultatet från årets mässa som hölls tidigare i mars är också oklart:

– Det får framtiden utvisa, det är svårt att säga vilka samtal som kan leda till projekt, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Löfgreen (M).

Hon utlovar en skriftlig rapport från årets resa ”under våren”.