Inga extra insatser efter skjutningarna

Efter den senaste skottlossningen är många Edsbergsbor oroliga.

Polisen försöker bli mer synlig i området, men kommunen ser ingen anledning till extra insatser för att öka tryggheten.

Förra torsdagen skottskadades två män i 20-årsåldern i Edsberg och dagen efter inträffade ett pistolrån. Efter en turbulent vår och den senaste tidens händelser är många Edsbergsbor oroliga.

Polisen är mycket för­tegen om detaljerna kring skottlossningen.

– Vi kan inte gå ut med något just nu. Det skulle kunna försvåra utredningen. Vi jobbar mycket och intensivt med ärendet, mer kan jag inte säga, säger närpolischefen Boel Sjöberg.

Närpolisen i Sollentuna har länge försökt att vara synlig i Edsberg och patrullera i området. Nu trappas det arbetet upp ytterligare.

– Vi jobbar alltid i Edsberg och har gjort det under lång tid. Just nu är synligheten och kontakten med allmänheten ännu mer intensivt, säger Boel Sjöberg.

Sollentuna kommun ser däremot ingen anledning till att sätta in åtgärder för att öka tryggheten. Tvärtom är Edsbergsbornas upplevda trygghet störst i hela kommunen, berättar kommunens brottsförebyggare Anna-Karin Sundén och hänvisar till en undersökning som gjordes i våras:

– Det finns en grundtrygghet hos Edsbergsborna. Det tänker vi fortsätta att titta på: Varför är de trygga? Vad är framgångsfaktorerna?

Men mycket har hänt sedan i våras och Anna-Karin Sundén har förståelse för att det skapar oro. Kommunens har ett antal fältare som jobbar med ungdomar. De ser till att finnas på de platser där de behövs bäst.

Även kommunens grannsamverkansbil patrullerar i bostadsområden på dagtid.

– Deras uppgift är att vara våra ögon och öron på stan. De finns till för att prata med folk, diskutera och ta människors oro på allvar, säger Anna-Karin Sundén.

Men trots skottlossningarna är det alltså inte aktuellt att sätta in extra tryggshetsskapande åtgärder.

– Det är en polisiär sak att hantera, förebygga, utreda och lagföra brott, säger kommunens biträdande säkerhetschef Niclas Fagerström.

Fakta

Flera skottlossningar i Edsberg under året

15 maj: Personalen på fritidsgården Ringen misshandlas.

16 maj: Två personer på motorcykel avlossar flera skott mot fem personer i en bil på Skyttevägen.

17 maj: En bostad där en anställd på fritidsgården bor blir beskjuten. Kulorna går genom ett fönster.

20 maj: Skott avlossas mot en pizzeria på torget.

22 augusti: Två män i 20-årsåldern skottskadas vid en skottlossning intill Shellmacken.

23 augusti: En ensam person rånas av tre andra, varav en var beväpnad med pistol.