ANNONS

Inga fler överklaganden till Länsstyrelsen

Många byggen stoppas av Länstyrelsen efter överklagan. Nu tas den möjligheten bort av regeringen.
Många byggen stoppas av Länstyrelsen efter överklagan. Nu tas den möjligheten bort av regeringen.
Ta bort Länsstyrelsen som överklagandeinstans för byggprojekt och öka därigenom byggtakten. Det föreslår Regeringen i ett nytt lagförslag.
ANNONS

Regeringen vill att det ska gå fortare att börja bygga när ett projekt klubbats igenom. I dag försenas många byggprojekt på grund av de ofta långa överklagandetiderna. I Stockholms innerstad är det snarare regel än undantag att byggprojekt överklagas.

Därför föreslår man nu att helt enkelt ta bort Länsstyrelsen som överklagandeinstans för byggprojekt. I stället får den som är missnöjd med ett bygge överklaga direkt till mark- och miljödomstolen.

– Det behöver gå snabbare, bli enklare och billigare att bygga bostäder i Sverige. Vi ser att processen från beslut till färdigt hus kan effektiviseras. Det nya lagförslaget skapar förutsättningar för att göra det upp till fyra månader snabbare att bygga bostäder. Vår förhoppning är att det leder till att det byggs flera tusen fler bostäder per år, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Mitt i har tidigare rapporterat om många byggprojekt i Stockholms innerstad där länsstyrelsen haft invändningar mot stadens byggplaner. Ett exempel är de 400 studentbostäder på Gärdet som stoppades av Länsstyrelsen i somras. Ett annat exempel är ett bostadsprojekt i Kristineberg på Kungsholmen som hejdades av samma myndighet på grund av bullret från Bromma flygplats.

I dag överklagas byggprojekt först till Länsstyrelsen, sedan till mark- och miljödomstolen och till sist till mark- och miljööverdomstolen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.