Inga kameror på badet

Sörabadet får inte ha övervakningskameror har förvaltningsrätten beslutat.
Sörabadet får inte ha övervakningskameror har förvaltningsrätten beslutat.
Söra simhall.
Söra simhall.
Det blir inga övervakningskameror i Söra simhall. Företaget Medleys argument om att kamerorna ska stoppa hot, sextrakasserier och stölder räckte inte.

– Det hade jag inte en susning om. Jag visste bara att beslutet hade överklagats, säger Gunnar Hourula, tf platschef för Söra simhall, när han får höra förvaltningsrättens beslut.

– Men tanken var ju att det skulle bli en tryggare miljö här, både för personal och besökare.

Förra året ansökte företaget Medley om att få använda övervakningskameror i flera av de simhallar man driver. I Söra simhall i Åkersberga hade företaget begärt att få ha tre kameror med inspelning.

Det blev inget tillstånd. Först sa länsstyrelsen nej och sedan blev det avslag i förvaltningsrätten. Bägge besluten med hänvisning till att Medleys skäl inte var tyngre än ”enskildas intresse av att inte bli övervakade”.

”Kraftigt ökade antal sexuella övergrepp”

Sörabadet är inte det enda där kameraövervakningen stoppats. Medley hade även sökt tillstånd för kameror inne på Tibblebadet i Täby, på Mörbybadet i Danderyd och i simhallar i Sollentuna, Upplands Väsby, Salem, Huddinge och Nacka.

I sina överklaganden skriver företaget att man ”generellt utsatts för rån, hot, och andra brott” och sedan en tid upplever ”problem med kraftigt ökade antal sexuella övergrepp och ofredanden på olika badanläggningar”.

Det hjälpte inte. I samtliga fall gick förvaltningsrätten på länsstyrelsens linje och avslog överklaganden. Av totalt 25 kameror som bolaget ansökt om fick man bara tillstånd för tre: en i Säby sim- och sporthall i Salem och två i Vilundabadet i Upplands Väsby.

I flera fall menade myndigheterna att Medley inte visat upp tillräckligt detaljerad information om olika påstådda händelser eller så hade de inträffat på ställen som ändå inte var aktuella för kameraövervakning.

Vad gör ni med de tre kameror som ni redan har satt upp?

– De sitter ju här, men de är inte aktiverade. Vi får avvakta och vänta på beslut vad vi ska göra, säger Gunnar Hourula.

Har ni haft mycket problem med stök och stölder på Söra simhall?

– Nej. Det var lite tidigare, men vi har klarat oss ganska länge nu. Det har varit en ganska lugn period.

 

 

Incidenter från olika simhallar

Mörbybadet i Danderyd: 

”Sökanden har uppgett att det inträffat ett tiotal stölder från klädskåp på anläggningen där bilnycklar, bilar, datorer, telefoner samt andra saker stulits. Det finns dock inga uppgifter om att stölder skulle ha inträffat inom de övervakningsområden som sökanden faktiskt tänker övervaka.”

Vilundabadet i Upplands Väsby:

”Sökanden har uppgett att det inträffat ett 20-tal stölder från klädskåp och olaga intrång på anläggningen. Personalen uppges också ha utsatts för hot.”

Sollentuna sim- och sporthall:

”Bifogat 10 anmälda brott 2015, men inte där kamerorna ska sitta”.

Skogåshallen, Skogås

”Under våren år 2016 uppges det ha förekommit stölder av främst jackor vid matcher i sporthallen. Det ska också ha förekommit bråk utanför entrén till anläggningen samt inbrottsförsök och skadegörelse.” (…)

”En tjej ska ha låst in sig på en toalett och blivit efterföljd av ett gäng killar och tjejer som skrek fula saker och försökte bryta upp dörren.”

 

Källa: Länsstyrelsen, Medley

 

LÄS MER:

Simhallens kameraövervakning bröt mot lagen

Skärholmens simhall hade olagliga kameror

Sörabadet kan få kamerabevakning