Inga-Lisas öde väckte känslor

Inga-Lisa Lövgren fick reda på att videon gjort succé när en släkting ringde och berättade att hon ”blivit filmstjärna”. Blommorna på bilden har hon fått av en berörd läsare.
Inga-Lisa Lövgren fick reda på att videon gjort succé när en släkting ringde och berättade att hon ”blivit filmstjärna”. Blommorna på bilden har hon fått av en berörd läsare.
Efter två överklaganden fick Inga-Lisa Lövgren rätt till en plats på äldreboende.

Mitt i:s artikel och film om hennes kamp väckte en storm av känslor i ­sociala medier.

Två gånger nekades Inga-Lisa Lövgren en plats. I sin andra överklagan fick hon rätt och hon ska nu få flytta till ett äldreboende.

I en kortfilm av Lokaltidningen Mitt i:s fotograf Sofia Ekström berättar 95-åriga Inga-Lisa Lövgren om sin situation. Hon har astma och ibland är hon rädd att få ett anfall i sömnen. Då sitter hon uppe i en fåtölj på natten.

Efter­som hon känner sig ensam och rädd vill hon bo på ett äldreboende. Att få hjälp av hemtjänsten på morgon och kvällen ser hon inte som ett riktigt alternativ.

– Jag är inte för gammal för att få ha trevligt och att ha någon att prata med, säger hon i filmen – som blev en viral succé.

Efter några dagar hade hundratusentals sett Inga-Lisa. Bara på Facebook hade över 700 000 nåtts av hennes berättelse i fredags – och kommentarerna var många.

”Tårarna rinner”, skrev en man.

Samtidigt som läsarna gladdes över att kampen lönade sig reagerade många med ilska.

”Vad används skattepengarna till egentligen. Detta är gamla som byggt upp vårt samhälle”, skriver en kvinna.

En som reagerade är 26-åriga Emelie som arbetar inom hemtjänsten.

– Fler människor borde träda fram och berätta sina historier så kanske det händer något, säger hon.

Inga-Lisa själv blev först lite förskräckt när hon fick se sig själv i tidningen.

– Men inte ska väl jag apa mig på det här viset i tidningen, tänkte jag. Men sedan när så många hörde av sig så kände jag att det var bra. Jag är riktigt nöjd och glad. Det är viktigt att alla förstår hur kränkande äldre upplever det när de säger ”äh, du får aldrig komma in på äldreboende”, säger hon.

Att äldre isoleras i sina hem upprör pensionärsorganisationerna.

– Staden bör bygga ut så att alla som är över 80 år och vill ha plats på ett särskilt boende ska ha rätt till det, säger Alf Andersson, ordförande PRO i Stockholms stad.

Stockholms stads äldreborgarråd Clara Lindblom (V) menar att det är oförenligt med socialtjänstlagen, som stadgar att placeringar på särskilda boenden ska ­biståndsbedömas.

– Vi vill ersätta trygghetsboenden med en ny sorts boenden. Vi utreder en sådan form som inte skulle kräva biståndsbeslut men ha tillgång till grundläggande service som restaurang och aktiviteter.

tel

Fakta

Allt fler nekas plats på äldreboende

Under de senaste åren har allt fler fått avslag fått på sina ansökningar om äldreboende.

17 procent fick avslag förra året, vilket är den högsta andelen sedan statistiken började föras.

Nästan hälften av dem som överklagade fick rätt förra året.

I budgeten för 2016 satsas 52 miljoner kronor extra på biståndsbedömning av hemtjänst och äldreboenden med hopp om att fler ska få rätt beslut från början.