ANNONS

Inga nyanlända i ”Ceausescu-bygget”

Bollen, på Idrottsgatan 10, ska rivas och ge plats för dessa nya hus, vilket väckt reaktioner.
Bollen, på Idrottsgatan 10, ska rivas och ge plats för dessa nya hus, vilket väckt reaktioner.
I förra veckan skrev Mitt i Solna om byggplanerna i kvarteret Bollen. Arkitekturen och volymen på det planerade nybygget jämfördes med ett "Ceausescu-bygge".

Andra undrade om lägenheterna kommer att gå till nyanlända eller till Solnabor.
ANNONS

Några för, några mot. Så kan man sammanfatta Facebookdebatten om Signalistens planerade nybygge med 225 hyresrätter i centrala Råsunda.

Enligt upprörda grannar såg det hela ut som ett ”Ceausescu-bygge” och var alldeles för stort.

”Jag håller verkligen inte med. Snyggt! Stilen är modern och liknar mycket av det som byggs idag och i Solna. Men det är ju som bekant skrämmande med förändringar för många”, skrev någon men fick snabbt mothugg.

”Lite snyggare fasad än så borde väl gå att designa”, skrev en annan läsare.

En helt annan fråga som dök upp i kommentarfältet rörde husens framtida hyresgäster.

”Jag är mer intresserad över om dessa lägenheter kommer att förmedlas till behövande Solnabor eller om Signalisten kommer att prioritera flyktingar att gå före i kön igen”, skrev en man.

Signalistens vd Catarina Johansson Nyman menar att det är svårt att sia om framtida hyresgäster.

– Det är inte så att lägenheterna byggs för nyanlända, det här är inte motsvarande paviljonger. Lägenheterna kommer att förmedlas via den ordinarie kön, och vår interna kö i första hand, och sen externt. De här lägenheterna ska gå till vanliga Solnabor i första hand.

Signalisten har sedan tidigare avtal med staden om att bistå med ett 20-tal lägenheter till nyanlända i Solna. Men att de nybyggda lägenheterna skulle kunna vara aktuella när de är färdigbyggda är en hypotetisk fråga idag, menar hon.

ANNONS

– I de fall vi har förmedlat lägenheter till nyanlända är det efter diskussion med kommunen. Vi har försökt att hitta lämpliga bostäder, både rätt i hyra, läge och storlek. Det här ligger ett antal år framåt i tiden och sen är det ju naturligtvis så att det även blir ganska höga hyror. Självklart är det så att det måste finnas ekonomiska förutsättningar för att klara av hyran, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.