ANNONS

Inga skäl till oro för terror

Jesper Arkinger, säkerhetschef på Lidingö stad, påpekar att det inte finns någon hotbild mot någon byggnad eller plats på Lidingö.
Jesper Arkinger, säkerhetschef på Lidingö stad, påpekar att det inte finns någon hotbild mot någon byggnad eller plats på Lidingö.
Säkerhetspolisen i Sverige höjde nivån för terrorhot från nivå tre till nivå fyra för tre veckor sedan. Men på Lidingö syns inte mycket av att terrorhotet höjts. Jesper Arkinger, säkerhetschef på Lidingö stad, betonar att det inte finns någon anledning till oro på Lidingö.
ANNONS

Den 18 november höjde säkerhetspolisen nivån för terrorhot till en fyra som innebär den näst högsta hotnivån. Jesper Arkinger, säkerhetschef på Lidingö stad, har sedan dess haft en flitig kontakt med polisen.

– Vi har dagligen haft kontakt med Samverkan Stockholmsregionen och fått information om hotbilden. Hotbilden är förhöjd men den är inte riktad mot kommunerna, säger han.

Samverkan Stockholmsregionen består av ett stort antal myndigheter i regionen, bland annat sjukvård, socialtjänst, polis och räddningstjänst från alla kommuner i hela Stockholms län. Även Säpo deltar vid behov.

– Vi på Lidingö har höjt beredskapen och är på tårna. Vi har alltid en tjänsteman som har jour och är tillgänglig om något skulle hända. Vi är förberedda och vår krisberedskap ska snabbt kunna sättas igång. Vi informerar kontinuerligt våra medarbetare i kommunen, säger Jesper Arkinger.

Tunnelbanan och platser där stora grupper av människor rör sig i Stockholm har fått en ökad närvaro av polis.

Har någon byggnad eller plats på Lidingö fått någon förstärkt bevakning?

– Nej, vi har ingen särskilt utpekad plats och har inte någon förhöjd närvaro av poliser på Lidingö kopplat till detta. Jag kan tänka mig att ambassaderna har fått en ökad bevakning men inte i övrigt, säger Arkinger.

Hur är det med stadshuset och Lidingö centrum?

– Nej, det finns ingen konkret hotbild och det har inte funnits någon hotbild under den senaste tiden. Vi har inte behövt vidta några nya åtgärder.

ANNONS

Om det skulle hända något på Lidingö så finns också en resursgrupp för psykiskt och socialt omhändertagande (Posom). Resursgruppen är sammansatt av representanter från Lidingö stad, Lidingö församling, polisen och räddningstjänsten.

Hur ser kontakten med vaktbolag och polisen ut?

– Vaktbolagen har vi daglig kontakt med. Med polisen och övriga myndigheter har vi kontakt via Samverkan Stockholmsregionen. Vi har bra koll på vad som sker, säger Jesper Arkinger.

Hur ska invånarna på Lidingö reagera på den förhöjda hotbilden?

– Polisen har gått ut nationellt och sagt att alla ska ha en ökad medvetenhet om detta och en ökad vaksamhet. Detta gäller för hela landet och inte bara på Lidingö.

Det kan finnas en rädsla och ängslan bland Lidingöborna, hur ser du på det?

– Vi har ökade migrationsströmmar i Sverige och händelserna på en skola i Trollhättan nyligen och i Paris har ökat oron. Alla dessa händelser under kort tid gör att det finns en risk för att medborgare blir oroliga, det skapar en upplevd otrygghet.

Jesper Arkinger menar att det därför är viktigt att kommuner och andra myndigheter agerar tryggt och inte springer iväg och gör saker och åtgärder som kan öka oron och skapa otrygghet.

Kan Lidingöborna känna sig trygga i sin kommun?

– Ja, man kan vara fortsatt trygg på Lidingö. Vi har ett stort förtroende för polisen. Om något skulle hända så kan vi snabbt och effektivt uppbåda en samverkan i regionen. Det fungerar bra, säger Jesper Arkinger.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.