Inga spår efter attack mot slöjklädd kvinna

DNA-spår från misshandeln där en gravid slöjklädd kvinna från Haninge fick sitt huvud indunkat i en bil gav inga resultat.

– Vi utreder fort­farande detta som ett hatbrott och vill ha uppgifter från alla som vet något, säger Towe Hägg vid polisen.

Det var på fredagskvällen den 16 augusti som den höggravida kvinnan enligt polisanmälan fick sin slöja avsliten och huvudet indunkat i en bil i Fagersjö i Farsta av en okänd man. Kvinnan svimmade och fick hjärnskakning.

Kvinnan, som är i 25-årsåldern och bor i Haninge, blev åter attackerad på förmiddagen den 22 augusti, denna gång i Rudans friluftsområde i Handen. Tre okända män ska ha misshandlat henne och uppmanat henne att ta tillbaka sin polisanmälan från den tidigare attacken.

Kvinnan fick föras till sjukhus efter båda incidenterna, men barnet i magen ska inte ha tagit skada.

Polisen har arbetat ut­ifrån att misshandeln i Fagersjö är ett hatbrott. Kvinnan var ensam vid båda tillfällena och det saknas vittnen.

Polisen har hållit förhör i fallet och har satt sitt hopp till ett DNA-spår från parkeringsplatsen i Fagersjö.

DNA-analysen är nu klar, men den gav inga svar.

– Det är den målsägandes DNA som säkrats på materialet. Vår förhoppning var att det skulle tillhöra en gärningsman, säger Towe Hägg, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Vad betyder detta för utredningen?

– Det betyder att vi inte vet vilka gärningsmännen är. Utredningen pågår och arbetet som pågått ett tag fortsätter.

Materialet var ert huvudspår, är det inte risk att förundersökningen läggs ned?

– Kommer det in nya uppslag eller tips så kommer vi att kontrollera dem. Förundersökningen är öppen och pågår. Hoppet är inte ute.

Kvinnans advokat Miriam Engström är fåordig när hon talar med Lokaltidningen Mitt i.

– Jag kan inte uttala mig om fallet i dagsläget, säger hon.

Fakta

Kvinnor klädde sig i huvudduk som protest

Misshandeln utlöste det så kallade hijab­upproret i sociala medier, startat av debattörerna Nabila Abdul Fattah och Foujan Rouzbeh.

Programledaren Gina Dirawi, politikerna Veronica Palm (S) och Gudrun Schyman (FI) var några av de kända kvinnor som tog bilder på sig själva med sjalar och lade ut på sociala medier för att visa solidaritet med slöjklädda kvinnor som trakasseras.

Upproret fick kritik av andra debattörer såg det som ett försvar av det kvinnoförtryck som de menar att hijaben är en symbol för. Upproret uppmärksammades även i internationella medier.