ANNONS

Ingarö kyrka får kärlek att spira i Anna Keilers succéroman

Anna Keiler Ingaröbo och författare som har skrivit Flickvänskontraktet och Bröllopskontraktet som utspelar sig delvis på Ingarö.
Anna Keiler vill ha tyst när hon skriver för att höra romanfigurernas röster. ”Ibland säger de saker jag inte hade en aning om”.
Ingaröbon och författaren Anna Keiler hade knappt hämtat sig från höstens succé med romanen ”Flickvänskontraktet” när hon i dagarna släppte uppföljaren: ”Bröllopsavtalet”.
Precis som tidigare värmer hon hellre hjärtan än sliter isär dem.
– Jag älskar lyckliga slut, säger hon.
ANNONS

Polkagrisrandiga petunior vajar i sommarvinden på altanen. Anna Keiler lyfter blicken från laptopen och spejar ut bland husen i Fågelvikshöjden. Hon vet var karaktärerna i hennes romaner bor. Huset är grått men exakt adress vågar hon inte avslöja.

– Fridas bror Anton bor i ett av husen. Även om jag hittar på alla karaktärer vill jag inte att någon ska känna sig uthängd.

Ska spela flickvän på 60-årskalas

På ett bröllop i Ingarö kyrka träffar Frida barndomsbekantingen Micke för första gången i vuxen ålder.

”Taxin körde över Ingaröbron och strax därefter ner till vänster där den lilla gräddvita träkyrkan från 1700-talet låg vackert vid Kolströmskanalen, inbäddad i lummig sommargrönska.”

Ingarö kyrka har en central roll i Anna Keilers romaner Flickvänskontraktet och Bröllopskontraktet

Det behövdes en kyrka i romanerna. Ingarö kyrka var den närmaste för Anna Keiler att besöka och skildra. Foto: Johan Kristensen

Han erbjuder henne ett jobb. Hon ska spela hans flickvän på hans pappas 60-årskalas i Grekland. Hon nappar.

Anna Keilers roman ”Flickvänskontraktet” släpptes som ljudbok och e-bok i augusti 2019 och på pocket så sent som i februari i år. Framgångarna har avlöst varandra.

ANNONS

Slutsåld och nominerad till flera priser

Ljudboken blev nominerad till Stora Ljudbokspriset, e-boken kom tvåa i Stora e-bokspriset i kategorin roman, pocketen har toppat Cdon:s bästsäljarlista och den första upplagan har sålt slut.

Den sista juni släpptes nya romanen ”Bröllopsavtalet” som ljudbok och e-bok, i september kommer pocketen.

”Jag hade blivit refuserad minst tio gånger innan jag fick mitt första romankontrakt 2012”, säger Anna Keiler som också publicerats i flera novellsamlingar.

”Jag hade blivit refuserad minst tio gånger innan jag fick mitt första romankontrakt 2012”, säger Anna Keiler som också publicerats i flera novellsamlingar. Foto: Johan Kristensen

”Jag behövde en kyrka”

Även här spelar Ingarö kyrka en central roll.

”’Den kyrkan är nog väldigt populär, vi bör nog boka den så snart som möjligt. Jag kan slå en signal på måndag’, sa Frida.”

Anna Keiler ser valet av gudshus som naturligt. Hon är född och uppvuxen i Ängsvik och Hemmesta men har bott de senaste fyra åren på Ingarö.

– Jag behövde en kyrka och behövde veta vad det var för färg på bänkarna, hitta några träffande detaljer och det är ju enklast att gräva där du står, säger hon.

”Kyrkan var liten och altargången kort, och Micke gick förbi de havsgröna bänkraderna som var dekorerade med röda rosor.”

Ingarö kyrka har en central roll i Anna Keilers romaner Flickvänskontraktet och Bröllopskontraktet

Städdag i Ingarö kyrka, folktomt och inte alls samma stämning som Anna Keilers romaner. Foto: Johan Kristensen

Avstår helst deckare

Precis som hennes tidigare böcker handlar ”Bröllopsavtalet” om hjärtevärmande feelgood. Hon har inga planer på att mörda sig till positionen som nästa deckardrottning.

– Mysdeckare går bra men inga blodiga. Jag tittar knappt på nyheterna längre för jag blir så illa berörd. Jag vill fly verkligheten till en bättre värld med lyckliga slut.

Jobbar fortfarande heltid

Hon jobbar fortfarande heltid som pensionskonsult. Böckerna skriver hon på kvällar och helger ”när andra tittar på tv”.

Då stänger hon dörren om sig till rummet på övervåningen med den rosablommiga tapeten. Skrivbordet väser när hon elhissar upp det för att skona ryggen.

Anna Keiler Ingaröbo och författare som har skrivit Flickvänskontraktet och Bröllopskontraktet som utspelar sig delvis på Ingarö

”Katterna vill gärna ha uppmärksamhet bli klappade när jag ska skriva”, säger Anna Keiler. Foto: Johan Kristensen

Ofta gör någon av katterna Smilla, Alice eller Luna henne sällskap. Men hon vill ha tyst så att hon kan höra romanfigurernas röster.

– De lever sitt eget liv. Ibland säger de saker som jag inte hade en aning om.

”Allt du säger kan komma med i nästa bok”

Hon har redan börjat på nästa roman. Huvudpersonen kan mycket väl vara Ingaröbo, kanske rentav pensionskonsult.

– De flesta tycker att mitt jobb verkar dödstrist. Men jag försöker skriva om det på ett roligt sätt. Jag kan få alla möjliga samtal. En dag ringde en man som pratade kinesiska och var väldigt ihärdig. Jag försökte förklara att jag inte förstod språket men han gav sig aldrig.

Finns det något som inte så många känner till om dig?

– Jag samlar på roliga händelser. Allting du säger kan komma med i nästa bok.

Fakta

Har skrivit tre romaner

Namn: Anna Keiler.

Ålder: 48 år.

Bor: Fågelvikshöjden, Ingarö.

Familj: Maken Roger, 53, och sönerna Oskar, 18, och Lukas, 15, och katterna Smilla, Alice och Luna.

Yrke: Pensionskonsult.

Fritid: Skriver romaner. Har tidigare gett ut ”Nyckeln till det förflutna” (2013) och och ”Flickvänskontraktet” (2019).

Aktuell: Släppte den 30 juni sin tredje roman ”Bröllopsavtalet” på ljudbok och e-bok, kommer som pocket den 15 september.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.