Inga Frösell besökte 99 länder

Inga Frösell i Ecuador.
Inga Frösell i Ecuador.
Inga Frösell matar en jättesköldpadda på Galapagos.
Inga Frösell matar en jättesköldpadda på Galapagos.
Mask från Bhutan
Mask från Bhutan
Inga Frösell hemma i lägenheten i Edsberg. Skeppet på bilden var hennes farfars.
Inga Frösell hemma i lägenheten i Edsberg. Skeppet på bilden var hennes farfars.
Dörrlås med slå, allt i obehandlat trä. En kvinna och en man, vilka är anfäder enligt text på föremålet, sitter ovanpå föremålet.
Dörrlås med slå, allt i obehandlat trä. En kvinna och en man, vilka är anfäder enligt text på föremålet, sitter ovanpå föremålet.
Hårkam från Indonesien
Hårkam från Indonesien
Inga Frösell är Sollentunas okända upptäcktsresande.

Under sin livstid hann hon besöka 99 länder, och hennes arv lever kvar på Etnografiska museet i Stockholm.

I en av montrarna på Etnografiska museet ligger en liten snidad fågel av trä, hittad på en strandbank vid Okavangofloden i norra Botswana.

Upphittaren, Inga Frösell från Sollentuna, är okänd för de flesta. Men med stämplar från 99 länder i de många passen hon hann avverka under sin livstid är hon ovanligt berest – även i sällskap med äventyrare och upptäckare.

– Det är vanligt att vi får samlingar av privatpersoner som har rest mycket, men Inga Frösell har rest extremt mycket. Det är väldigt få människor i världen som har besökt så många länder, säger Michael Barret, intendent på Etnografiska museet.

Utställningen heter Med världen i kappsäcken och handlar om hur museet fått in sina föremål genom tiderna. Under 1900-talets första halva var de flesta donatorerna personer som reste i tjänsten: kaptener, soldater eller rent av professionella upptäcktsresande. Men efter andra världskriget började privatresenärerna och turisterna skänka föremål till museet.

– Inga Frösell är ett bra exempel, om än lite extremt med tanke på hur mycket hon har rest. I hennes fall är det inte själva föremålen som är exceptionella, det är i första han hon själv, som person, som är intressant för oss, säger Michael Barret.

Inga Frösell föddes i Portland, USA, 1912. Hennes föräldrar hade emigrerat, men tre år senare flyttade familjen tillbaka till Sverige och Stockholm. Där spelade hon fotboll med killarna på Slussplan och drömde om att bli gymnastiklärare.

– Det blev inte så för morfar sa ifrån, han ville att hon skulle jobba på hans kontor. Han hade ett konserveringsföretag och sålde pickels och ketchup. Men cornflakes gick inte hem i Sverige på den tiden, berättar Ingas son Lars Frösell för Mitt i.

Istället blev resandet hennes stora passion i livet. Men det var först efter att hennes make Gunnar gått bort i förtid som det tog fart, och när Inga blev pensionär började hon göra två eller tre längre resor varje år.

– Mamma trodde att reslusten gick i arv. Hennes farfar var sjökapten och seglade till Sydamerika, och min pappa var journalist och hade mycket kontakt med forskningsresande.

Med tiden blev hennes lägenhet i Edsberg ett litet etnografiskt museum i miniatyr. Lars Frösell minns dödsmaskerna på väggen i vardagsrummet – och så kraniet som hon fått som gåva från en stam i Nya Guinea.

– Det var lite makabert, hon skänkte det till Etnografiska museet. Men hon hade också småsaker hon hittade i naturen, hon var lite av en sakletare, säger Lars.

Inga tyckte mycket om att berätta om sina resor. Ofta med glimten i ögat, berättar Lars. Som den gången hon höll ett föredrag på ett äldreboende i Sollentuna och visade upp ett penisfodral i kalebass.

– Hon frågade om det var någon av herrarna som kanske ville prova det, berättar Lars.

Ändå är Inga Frösell lite av en doldis, trots att få har rest så mycket som hon.

Vad det beror på är svårt att veta, men Michael Barret på Etnografiska museet ser ett genusmönster.

– Män som har rest såg till att synas. De berättade vitt och brett och skrev ofta om sina resor, säger han.

Fakta

Från Portland till Edsberg

Inga Frösell föddes i Portland, USA, och växte upp på Södermalm.

1945 flyttade hon till en villa i Norrviken, och 1968 till en lägenhet i Edsberg.

Under sin livstid (1912-2006) hann hon besöka 99 länder från Mongoliet till Ecuador. Favoritresmålet var den grekiska ön Mytilini.