Ingela får ingen äldrebostad trots förtur

Ingela Willners trivs i Nacka men har inte råd att bo i sin trerummare. Behov av servicelägenhet men nekas pga ekonomin.
Ingela Willners har läkarintyg på att hon behöver en ny, bättre anpassad bostad. Men vart hon än vänder sig får hon ingen hjälp.
Ingela Willners har ett läkarintyg som visar att hon har rätt till förtur till en ny bostad.
Men vare sig bostadsförmedlingen eller fastighetsägare har kunnat hjälpa henne.
– Varje gång blir man nedslagen, säger Ingela Willners.
Äldrenämndens andre vice ordförande i Nacka, Espen Bjordal (S), kommer nu att kontakta Ingela Willners.

Ingela Willners, 74 år, bor i Finntorp. Hon har ett läkarintyg som visar att hon har rätt till en ny bostad.

Trerummaren hon har i dag är för stor och ligger i ett hus som är för opraktiskt, bland annat är hon i behov av hiss i huset som hon bor i, liksom ett förråd och en tvättstuga på samma plan som hon bor på.

Tidigare i somras skrev Mitt i om att det finns gott om plats på äldreboenden.

Ingela Willners reagerade på artikeln. Den hjälp hon har fått för att få en ny bostad har i det närmaste varit obefintlig, enligt Ingela Willners själv.

Hon har varit i kontakt med såväl Nacka kommun, fastighetsägaren hon hyr av, som Bostadsförmedlingen i Stockholm AB.

Ingenstans tycker hon sig ha fått den hjälp hon behöver.

Ingela Willners trivs i Nacka men har inte råd att bo i sin trerummare. Behov av servicelägenhet men nekas pga ekonomin.

Ingela Willners trivs i Nacka men huset hon bor i har med åren blivit för opraktisk för henne att bo kvar i och hon vill ha en bättre anpassad lägenhet.

Fastighetsägaren har trots läkarintyget sagt nej till en ny bostad då hon har för låg inkomst för de bostäder fastighetsägaren annars har anpassade för äldre.

Läkarintyget räcker inte

På bostadsförmedlingen, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB dit Nackaborna är hänvisade, har hon fått beskedet att hennes läkarintyg inte är tillräckligt skäl för att få en bostad.

Hon har även varit i kontakt med Nacka kommun. Där säger hon sig ha fått något hon kallar boendestödjare, något hon själv upplever som terapi men som inte lett till en ny bostad.

Ingela Willners låter besviken när hon pratar om sin situation.

– Varje gång blir man nedslagen. När jag var yrkesverksam jobbade jag i ett samhälle som var helt annorlunda. Då fanns Nackahem. Sen sålde kommunen sitt bostadsbolag enbart för pengarna.

Espen Bjordal (S), är andre vice ordförande i äldrenämnden:

– Generellt kan man säga att det blir ett problem att personer som inte har möjlighet att betala sin hyra och inte bo kvar i sin lägenhet lämnas på den öppna bostadsmarknaden. Det är ett av bekymren. Det är därför vi drivit frågan om ett kommunalt bostadsbolag.

– Sedan när det gäller informationsflödet gäller att våra medborgare får den information de behöver. Tidigare har vi haft en tryckt manual, Seniorguiden. Något liknande borde finnas för de som inte är bekväma med att söka på internet, en skrift som man kan hänga upp på kylskåpet. Det tycker jag kunde återinföras

”Nacka borde ha äldreombud”

Nacka borde även ha en äldreombudsman, tycker Espen Bjordal.

– Jag tror att det finns ett enormt mörkertal, att det är många äldre som som bär på de här frågorna.

Karin Teljstedt (KD), ordförande i äldrenämnden, skriver i ett mejl att äldreenheten för närvarande arbetar med hur kommunen bäst ska nå ut med information till äldre. Övriga frågor hänvisar hon till äldredirektören i kommunen.

Marie Ivarsson, tillförordnad social- och äldredirektör i Nacka kommun, skriver i ett mejl att hon inte kan kommentera ett enskilt fall men råder Ingela Willners att kontakta kommunens äldreenhet för att få hjälp med att ansöka om bidrag för att anpassa bostaden om det till exempel saknas hiss, ansöka om hemtjänst och ekonomiskt bistånd.

Espen Bjordal (S), i äldrenämnden, säger att han vill att Ingela Willners kontaktar honom.

– Jag vill gärna prata med henne, säger Espen Bjordal.

Ingela Willners säger att hon vet att hon inte är ensam om sin situation.

– Jag vet att det är fler än jag som har det så här.

Ingela Willners trivs i Nacka men har inte råd att bo i sin trerummare. Behov av servicelägenhet men nekas pga ekonomin.

Ingela Willners har försökt att få en bostad anpassad för äldre men har nekats på grund av sin ekonomi.