ANNONS

Ingela Gardner får betalt under timeout

Kommunen betalar ut fullt arvode, 15 250 kronor i månaden, till Ingela Gardner som tagit timeout från posten som ordförande i kommunfullmäktige.
Kommunen betalar ut fullt arvode, 15 250 kronor i månaden, till Ingela Gardner som tagit timeout från posten som ordförande i kommunfullmäktige.
ANNONS

Ingela Gardner (M) får fullt arvode, 15 250 kronor i månaden, under sin timeout från posten som ordförande i kommunfullmäktige i Österåker. Förra året fick hon totalt 167 750 kronor.

Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) anser att det är fel att hon fått pengarna och vill att SlöseriOmbudsmannen (Slöso), som granskar hur skattemedel används, tittar på ärendet.

– Det är inte hennes ansvar. Det är kommunalrådet Michaela Fletcher (M) och Alliansen som måste reglera detta fort som ögat. Nu finns inget i arvodesreglerna som styr reglerna runt timeout och vi har lämnat in en motion då vi vill förändra detta.

Peter Freme, kanslichef på Österåkers kommun, säger att kommunen följer gällande regler och att det inte finns något lagstöd för att låta arvodet upphöra trots att hon inte utövar sitt uppdrag.

– Liknande fall har prövats i Sverige, säger han.

Ingela Gardner, som inte vill kommentera ärendet närmare, tog timeout när Riksenheten för korruption inledde en förundersökning gällande hennes och makens affärer med miljardärfamiljen Douglas i januari 2015. Den utredningen pågår fortfarande.

”Jag välkomnar ett beslut i kommunfullmäktige som förhindrar utbetalning av arvoden under timeout. Jag har bett sammankallande i arvodesgruppen, som består av parlamentariskt tillsatta ledamöter, att snarast påbörja det arbetet”, skriver Michaela Fletcher i ett mejlsvar till Mitt i.

”Ingen hade väl kunnat tro eller tänka sig att undersökningen hos riksenheten mot korruption skulle ta nästan ett år innan man ens påbörjade förhör. Och man ska komma i håg att Ingela Gardner inte är dömd”, skriver Michaela Fletcher också.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.