Ingen åtalas för mångmiljon-bluff

Tjänstemannen misstänks ha lurat Botkyrka kommun på 25 miljoner kronor. Nu är utredningen nedlagd i brist på bevis.

Åklagaren har beslutat att lägga ner utredningen mot de personer som är misstänka för inblandning i en miljonsvindel mot kommunen. Botkyrka kommun misstänker att en tidigare anställd kommuntjänsteman bedragit kommunen på 25 miljoner kronor, genom bluffakturor för olika byggtjänster.

Det hela uppdagades 2013 när kommunens fastighetschef hittade märkliga fakturor från ett byggkonsultföretag. Vid närmare kontroll visade det sig att företaget inte existerade och att organisationsnumret kunde kopplas till en person som dömts för för ekobrott. Den nu pensionerade tjänstemannen hade godkänt dessa.

Åklagaren hänvisar nedläggningen till bristande bevisning.

Det måste väl gå att dokumentera vad som hänt?

– Det har gått flera år sedan händelserna. Dessutom har Botkyrka kommun lagt ut mycket information på nätet. Det försämrar bevismöjligheterna, säger åklagaren Gunilla Carlsson.

Botkyrka kommun tänker överklaga beslutet.

– Vi anser att det borde finnas tillräcklig bevisning för att det ska leda till åtal, säger säkerhetschefen Marcus Qvennerstedt.

Kommunen tycker inte att åklagarmyndigheten har gjort tillräckligt för att utreda tjänstemannen som är deras huvudmisstänkte.

– Det är snarare leverantörerna som kan anses vara medskyldiga, sett ur vårt perspektiv, ­säger Marcus Qvennerstedt.

Vi anser att det borde finnas tillräcklig bevisning för att det ska leda till åtal.