ANNONS

Ingen höjd avgift för uteserveringar

Youssef Amouri som driver Princess konditoriet på Sturegatan.
Youssef Amouri investerar varje år mycket i sin uteservering på Princess konditoriet.
Det blir ingen höjning av avgifterna för uteserveringar, vilket kommunen föreslagit.
– Det är jättebra! Hela gatan vinner på att det blir mer liv här i och med alla uteserveringar, säger Youssef Amouri som driver Princess konditoriet på Sturegatan.
ANNONS

Kommunen ville i sommar höja avgiften bland annat för dem som har uteserveringar och torghandel med mellan 100 och 1000 procent.

Till exempel skulle en uteservering på 50 kvadratmeter på gångväg kosta 30000 kronor istället för dagens avgift på 19250 kronor och säsongsbetonade kiosker föreslogs få betala 40 000 kronor per säsong (april–oktober) i stället för nuvarande 13 500 kronor.

Bakgrunden till förslaget var att avgifterna legat still sedan 2010 och nu därför mer skulle ligga i linje med avgifterna i Solna kommun.

Det är jättebra! Hela gatan vinner på att det blir mer liv här i och med alla uteserveringar

Youssef Amouri

På måndagens möte med byggnads- och tillståndsnämnden avslogs dock förslaget.

En som är glad för det är Youssef Amouri som driver Princess konditoriet på Sturegatan.

– Det är jättebra! Hela gatan vinner på att det blir mer liv här i och med alla uteserveringar. Det kommer folk hit ända från Huvudsta, och på sommaren är det helt fullt, säger han.

Youssef Amouri som driver Princess konditoriet på Sturegatan.

Han berättar att de behöver investera mycket i sin uteservering varje år, oavsett hur säsongen blir, för att klarar konkurrensen.

ANNONS

– I år har det varit bra, förra året var det dåligt, så det är ett lotteri. Att höja avgiften var fel tänkt, det är ju bra för kommunen att jag tjänar pengar för då betalar jag ju också mer skatt och moms, säger han.

”Många hade drabbats hårt”

Lars Lindgren som nu sitter som oberoende politiker i byggnads- och tillståndsnämnden, yrkade på avslag på nämndmötet och fick med sig Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Därmed vann nej-sidan över ja-sidan med rösterna 6 mot 5.

Han är nöjd med att förslaget röstades ner.

– Jag är glad att fler förstod allvaret i detta. Flera restaurangägare som jag träffat har också berättat att de inte tycker att det är någon idé att ha kvar sina uteserveringar om taxan skulle höjas.

För vissa hade förslaget nog inneburit att de skulle behöva ta bort sina uteserveringar

Katarina Törnell

Katarina Törnell, centrumledare för Sundbybergs stadskärneförening gläds även hon åt beskedet.

– Det betyder mycket för våra medlemmar som har uteserveringar. De hade drabbats mycket hårt av förslaget och för vissa hade förslaget nog inneburit att de skulle behöva ta bort sina uteserveringar, säger hon.

Varför fungerar dessa hyror i Solna men inte här?

– Centrumen ser olika ut. Vi har en unika småstadskänsla här med fler småskaliga aktörer än i Solna. De kanske skulle klarat höjningen på lång sikt, men inte en sådan här chockhöjning som de inte planerat för.

Hon menar också att näringsidkarna just nu är inne en extra känslig period i och med den kommande överdäckningen och nedgrävningen av järnvägen som kommer påverka dem mycket.

– Då måste vi göra allt vi kan för att de ska överleva och finns kvar när allt är klart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.