ANNONS

Ingen dispens för omtvistad båthall

Säbyvikens marina
Familjen Douglas privata båthall i Säbyviken måste ingå i den allmänna marinan - annars får den inte vara kvar.

Det kräver länsstyrelsen som granskat områdets byggplan.
ANNONS

I våras kom förslaget till Säbyvikens nya detaljplan, som ska ge marinan 200 nya båtplatser och flera nya båthallar.

I detaljplanen ville Österåkers kommun även göra Douglas omtvistade och privata båthall laglig i efterhand, genom att upphäva strandskyddet.

Nu har länsstyrelsen granskat detaljplaneförslaget.

Länsstyrelsen ger tummen upp för merparten av de båt- och verkstadshallar som ska byggas. Däremot vill myndigheten inte upphäva strandskyddet för familjens privata båthall, vilket skulle göra att den inte behöver rivas.

I stället anser länsstyrelen att båthallen måste övergå från att vara privat, till att bli en del av den övriga, allmänna marinan, för att den ska tillåtas.

– Kommunen måste göra det trovärdigt att båthallen ska ingå i den övriga marina verksamheten, säger Susann Sass Jonsson på länsstyrelsen.

Hampe Klein (M), ordförande i byggnadsnämnden, säger att kommunen nu ska ta ställning till länsstyrelsens yttrande för att avgöra båthallens framtid. Han vill ännu inte svara på om båthallen ska rivas eller övergå i den övriga marinan.

– Förvaltningen för diskussioner med Wasatornet. Vi har avvaktat rivningsföreläggandet i fall båthallen blir planenlig. Det är mycket kapital bundet i båthallen, cirka 20 miljoner kronor.

Till skillnad från båthallarna vill inte länsstyrelsen upphäva strandskyddet för de 200 nya bryggplatser som Douglas vill anlägga. De överlåter frågan till Mark- och miljödomstolen som ska utreda om bryggplatserna kan tillåtas ur miljöhänsyn.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.