Ingen dömd efter brutal hundattack

Linda Olovsson blev svårt biten i armen av en hund i somras.

Hundens riktiga ägare kunde aldrig spåras och när det rättsliga efterspelet var över hade ingen dömts för attacken.

– Det känns som att systemet är fel, säger hon.

Den 12 maj 2013 var Sollentunabon Linda Olovsson på väg till affären för att handla blommor. På vägen mötte hon en kvinna med en kopplad hund – som plötsligt gick till våldsam attack.

– Den flög upp mot halsen men jag han få upp armen. Jag blev ­biten i armen och i bröstet och hörde hur det krasade när hunden bet, berättar hon.

Det hela var över på ett par sekunder. Kvinnan som rastade hunden tog den åt sidan och satte på en munkorg. Samtidigt ringde hon ett samtal, och efter en stund kom en man och tog hand om hunden. Men i stället för att invänta polisen försvann han med hunden – trots vilda protester från Linda och ett vittne.

En ambulans förde Linda till akuten på Danderyds sjukhus där hon fick sys med tio stygn. Hon var sjukskriven på heltid i tre veckor.

– Det gjorde fruktansvärt ont. De första veckorna kunde jag inte ens klä på mig själv. Jag hade stora problem att klara av min vardag och fick mycket hjälp av min sambo och mina föräldrar. Jag var som ett barn igen, berättar Linda.

Linda började räkna på ett skadeståndsanspråk. Förlorad arbetsinkomst, förstörda kläder och utlägg för sjukresor. Tillsammans med ersättning för sveda och värk landade hennes yrkande på cirka 30 000 kronor.

Enligt lagen om tillsyn av hundar ska en skada som orsakas av en hund ersättas av ägaren eller innehavaren. Men i förhören sa den åtalade kvinnan att det var hennes pojkvän som hade lånat hunden och att hon inte visste vem ägaren var.

Pojkvännen förnekade att han hade något med hunden att göra.

Därför åtalade åklagaren kvinnan som rastade hunden för vållande till kroppsskada.

– Det är väldigt olyckligt att allmänheten drabbas och jag ville få det prövat om det gick att fälla någon till ansvar, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist.

Men när tingsrättens dom föll i slutet av 2013 gick Linda Olovssons hopp om upprättelse om intet. Åtalet ogillades. Enligt tingsrättens bedömning hade kvinnan som rastade hunden följt de instruktioner hon fått av sin pojkvän och inte brustit i hanteringen av hunden.

– För att döma för vållandebrott måste man kunna visa att den som haft hand om hunden varit oaktsam, säger rådmannen Therese Linderoth.

Åtta månader efter olyckan gör smärtan att Linda ännu inte kunnat ta upp sin fritidsintressen fullt ut, att spela klarinett och träna.

– Det känns som att systemet är orättvist. Lagen stämmer inte överens med verkligheten, i alla fall inte i det här fallet, säger hon.

Här blev Linda Olovsson svårt hundbiten i somras av en rottweiler som plötsligt gick till angrepp.

Linda Olovsson fick sy tio stygn.

Fakta

Polisen kan besluta om munkorg

Ärenden med djur där det inte finns brottsligt uppsåt är så kalllade förvaltningsärenden, och räknas inte som brott.

Enligt lagen får polisen meddela förbud att ha hand om hund för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen.

Har hunden stört sin omgivning kan polisen besluta att hunden ska ha koppel eller munkorg. Om den bristande tillsynen är allvarlig kan djuret omhändertas.

Källa: Polisen