Ingen fälld för äggbombning

Lokaltidningen Mitt i Tyresö 31 mars 2015.
Lokaltidningen Mitt i Tyresö 31 mars 2015.
I anslutning till förra årets Halloweenfirande startade polisen flera förundersökningar om äggkastning som lett till skadegörelse.

Ett år senare har samtliga lagts ned.

Polisen Ulrika Barck Holst jobbar som förundersökningsledare på lokalpolisområde Nacka och har hand om utredningar där de misstänkta är under 18 år.

I slutet av förra året och tidigare i år ledde hon ett par förundersökningar där ungdomar pekats ut som skyldiga till att ha kastat ägg. Inget av dem har lett till åtal och samtliga har lagts ned.

– Råder det tvivel kan jag inte skicka det vidare till åklagare för åtal. Vi har inte kunnat styrka att de misstänkta kastat äggen som lett till skadegörelsen, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om en man som flera nätter i rad väckts av äggkastning mot det egna huset. Han gav sig ut för att leta efter de skyldiga och hittade snart en ung man som han tog med hem till sin fru som kunde identifiera honom tack vare en kläddetalj.

– Jag förstår att det är frustrerande, men det räcker inte som bevisning, säger Ulrika Barck Holst.

Av hänsyn till de inblandade vill hon inte kommentera några detaljer i ärendet.

För att någon ska fällas för skadegörelse krävs det dock lite förenklat, enligt förundersökningsledaren, att flera vittnen kan intyga att en viss person utfört skadegörelsen. Personen kan också tas på bar gärning och hållas fast i väntan på att polisen kommer. Om det som hänt kan återges på film ökar också chanserna till att åtal väcks, enligt Ulrika Barck Holst.

Även om alla utredningar om äggkastning lagts ned, tycker hon inte att anmälarna agerat förgäves.

– Nu har flera ungdomar i alla fall fått komma till polisstationen och höra att man inte får göra så här.

Tyresöbon som grep den unge mannen säger att han aldrig mer kommer att försöka se till att någon ställs inför rätta.

– För oss var detta solklart. Nu kan de hålla på hur mycket som helst, det finns nästan inget man kan göra, säger han.