Ingen går hungrig vid Stråket

Solna växer så det knakar. I takt med att folk flyttar in ökar efterfrågan på restauranger och ­kaféer där vi kan stilla vår hunger.

På kort tid har flera nya restauranger öppnat kring Stråket i Råsunda.

Mitt på Stråket i Råsunda porlar sedan 1918 Carl Milles fontänskulptur Solglitter. Konstnären reste ofta och var mycket glad i att äta det mesta som kom i hans väg.

Hade han levt i dag skulle området runt Stråket nog falla honom i smaken. Inom en radie på mindre än 100 meter från fontänen ligger inte mindre än 15 matställen.

Flera av dem har funnits länge, men här har också öppnat flera nya restauranger den senaste tiden.

En av dem är Supreme Burger på Solnavägen, som Niklas och Sandra Korn öppnade i mars. Den gamla banklokalen, som länge stått tom, är nu en New York-inspirerad restaurang med fokus på hamburgare.

– Det har gått väldigt bra, vi har fått supertrevliga stammisar redan. Det är en blandning på folk som kommer hit, såväl barnfamiljer, kompisgäng och folk som har AW, säger Niklas Korn.

Om två veckor öppnar man även en uteservering med utsikt mot Råsunda torg

Niklas Korn tror och hoppas att Stråket kan bli lite av ett krogmekka i Solna.

– Det är kul att även Texas Longhorn har öppnat uppe på Råsundavägen. Tidigare har folk dragit till Sumpan för att äta, men vi hoppas att det här kan bli ett nytt krogområde, ”nya Nytorget” säger han.

Texas Longhorn är den nya restaurangen som tagit över gamla Bistro Stråkets lokaler. Även här står burgare i fokus. Ägaren Pierre Hoffman har sedan tidigare två restauranger i franchisekedjan, bland annat en i Sundbyberg, men har länge velat öppna i Solna.

– Jag tänkte först på Arenastaden, men sedan blev den här lokalen ledig så då slog jag till, säger han.

Även han tror att området kring Stråket kan bli ett krogmekka.

– Solna är väldigt utspritt. Är det någonstans det kan funka så är det här. Jag tror inte man konkurrerar med varandra, säger han.

De senaste fem åren har antalet matställen ökat i Solna. 2010 fanns cirka 100 ställen med utskänkningstillstånd vilket i dag är uppe i 113. Solna stad har länge velat få mer gatuliv och även där syns en ökning, från 75 uteserveringar 2010 till dagens cirka 100.

För en månad sedan öppnade Texas Longhorn på Råsundavägen. ”Det har harit mycket positiva reaktioner sedan öppningen”, säger Pierre Hoffman.