ANNONS

Ingen god jul för handeln i Tumba

Mer folk i Hallunda centrum. Mindre i Tumba.

Julen 2012 var blandad för handlarna i Botkyrka.
ANNONS

Trots ekonomisk oro i Europa förväntades årets julhandel gå upp med 1,5 procent i Sverige. I Stockholms län förutspåddes vi handla för drygt 15 miljarder kronor. Nu kan butikerna summera december.

I Tumba centrum menar flera handlare att försäljningen gått sämre, även om några är nöjda.

– Den har gått ned lite, men ligger ganska oförändrat. Vad det beror på är jättesvårt att säga, säger Mourady Abdallah som äger Leksakskungen.

För butiker som säljer leksaker står december för en fjärdedel av årets försäljning.

– Det är lågkonjunktur i hela Europa. Men försäljningen kan också påverkas av vilken veckodag julafton infaller på. I år låg 23:e december på en söndag. Det är normalt en stor dag. Men i stället var det mer kommers andra dagar.

Flera handlare menar dock att det rört sig lite mindre folk i Tumba centrum i jul. Alla är heller inte nöjda med ledningen, som de menar borde satsa mer på juldekorationer och aktiviteter i centrum.

I Hallunda centrum, som väntar på nya ägare, hade företagarföreningens ordförande Ing-Britt Trzesowski jobbat mycket med olika aktivteter i centrum och reklam för dessa. Det menar hon att gett resultat.

– Det var mer folk här i år än förra året. Det hade jag inte trott med tanke på ägarkonkursen och alla skriverier.

Bland annat var det Lucia­kröning och vid ett annat tillfälle arrangerades ett afrikanskt event med körsångare från Sydafrika.

ANNONS

– När jag läser av månadsrapporten är det kanske upp 10 procent för min butik, säger Ing-Britt som driver Lilla Gåvan/Väskforum.

Men upphämtningen har skett från låga nivåer.

– Den tidigare centrumledningen gjorde det inte bra, menar hon.