Ännu ingen gripen för sprängdådet

Här detonerade en explosion natten till måndag – en bil som tillhör en polischef var målet, enligt polisen.
Natten till måndag sprängdes en polischefs bil utanför hans bostad i Täby.
Natten till måndag sprängdes en polischefs bil utanför hans bostad i Täby. Ännu har ingen gripits för det misstänkta attentatet.

Sprängningen av polischefens bil mitt i natten skakade om det lugna villakvarteret i Täby. Polisen knackade i måndags dörr för att se om grannarna till polischefens villa kan ha hört eller sett något under natten.

Tekniker och bombtekniker var snabbt på plats för att säkra spår. Polischefens bil hämtades in för att undersökas. Villan sattes också under bevakning – bland annat satt Täbypolisen Jan Berlin med kollega utanför i en målad bil under måndagen.

Kjell Lindgren sa på måndagen till Mitt i Täby att de första 48 timmarna kan vara avgörande i en utredning och att polisen arbetade med att kartlägga ifall något i polischefens yrkesutövning och privatliv kan ha koppling till sprängningen. Brottet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, vilket betyder att polisens teori är att någon haft uppsåt att skada människor eller egendom.

Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som flera partiledare fördömde dådet. Sprängningen uppfattades handla om någon form av hot mot polischefen. Rikspolischef Dan Eliasson gick snabbt ut med ett uttalande om att polisen sätter in alla medel för att hitta den skyldiga.

– Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, sa rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

På torsdag eftermiddag var fortfarande ingen gripen. Utredningen om vad som har hänt och vem som ligger bakom bilsprängningen fortgår.

– De har fortfarans fullt upp med informationsinhämtning. Ingen är gripen, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen till Mitt i Täby på torsdagen.