Ingen höjdarutsikt på toppen

Tallar så långt ögat kan nå på Danderyds högsta topp.
Tallar så långt ögat kan nå på Danderyds högsta topp.
På vägen mot toppen handlar det ofta om att skita ner sig på resan.

Men när Mitt i gav sig ut på jakt efter Danderyds högsta punkt visade sig det största problemet vara något helt annat.

Precis i slutet av Arholmavägen i Enebyberg börjar en slinga. Följer man den en bit och sedan viker av åt höger in på en mindre stig kommer man strax att befinna sig på Danderyds högsta topp.

Men det är inte helt enkelt att hitta rätt plats. Kartan i mobilen lever sitt egna liv och terrängen ser likadan ut i alla väderstreck.

Till sist tror vi oss i alla fall vara på rätt plats. Bland mossa, tallar och klippor, ligger den. Den lilla kullen, där man befinner sig 59 meter över havet och har utsikt över … Ja just det. Tallar och åter tallar. Danderyds högsta punkt är inget annat en rejäl besvikelse. För att få ut något av platsen överhuvudtaget krävs antingen en lyftkran eller brandbilsstege.

Kanske är det därför inga av människorna i området, som Mitt i pratar med, känner till sin höjdare till granne.

– Att Danderyds högsta punkt skulle ligga här hade jag ingen aning om, och det är inte heller något som folk här pratar om, säger en av grannarna.

I området ligger daghemmet Enebo. Inte heller där känner man till att man toppen.

– På tisdag och torsdagar har vi utedagar. Då brukar vi gå till lite olika platser här i skogen. Det kanske är en av dem? Men jag kände inte till att det skulle vara Danderyds högsta punkt, säger förskolechefen Cristina Holm.