Ingen jul utan Sanna Nielsen

Promenaderna runt Årstaviken och middagarna på stammishaket Hjälmaren är utbytta mot fullsatta kyrkor, akustisk musik och tända ljus.

Sångerskan Sanna Nielsen har varit på julturné varje år sedan 2001 och årets jul är inget undantag.

Sanna Nielsen gör en kort mellanlandning i lägenheten i Årsta.

Hon har inte varit här sedan mitten av november och om bara några timmar fortsätter hon vidare till västkusten.

– Jag hann sätta upp en julstjärna innan turnén började i alla fall. Så lite julstämning är det här hemma, säger hon.

Någon brist på den varan är det annars inte Sanna Nielsens liv.

Under julturnén ”Stämningsfullt” ger hon konserter på drygt 20 orter runt om i landet. På varje ställe backas hon upp av en lokal kör. Utöver det är hon ensam på scen tillsammans med en gitarrist.

– Det är avskalat och akustiskt. De här låtarna är så stora och maffiga som de är.

Arrangemanget ställer höga krav på att rösten är i topptrim. Än så länge har Sanna Nielsen lyckats undgå förkylningar och influensor.

– Ja, peppar, peppar. Jag spritar händerna ofta. Jag kommer säkert att bli sjuk så fort vi har gjort sista konserten och slappnar av men då är det helt okej.

Även om det här är hennes första egna julturné är Sanna Nielsen mer eller mindre en veteran i julsammanhang. År 2001 åkte hon på sin första turné och sedan dess har hon jobbat varje december.

– Jag trivs med att ha mycket att göra, även om det kan vara slitsamt ibland. Det känns också väldigt bra att ha Jocke med.

Jocke heter Joakim Ramsell och är förutom Sanna Nielsens gitarrist också hennes sambo.

– Många säger att de aldrig skulle vilja kombinera privatliv med jobb, men för oss fungerar det jättebra. Det är en trygghet och vi har roligt ihop. Och man behöver aldrig tänka på att ringa hem när man är iväg.

Deras gemensamma tvåa i Årsta domineras av Sannas flygel och ”tusentals gitarrer”.

– Det är knappt så vi får plats själva.

Det var 2008, efter en separation, som Sanna Nielsen lämnade Lidingö och flyttade till söderort.

Framför allt uppskattar hon närheten till naturen.

– Jag tänkte faktiskt på det alldeles nyss när taxin svängde in på Åmänningevägen att ”åh, vad jag trivs bra här”. Jag är ingen storstadsmänniska och skulle inte vilja bo mitt i smeten. Jag uppskattar att kunna gå osminkad och i mjukisbyxor till Ica.

Dessutom blir det ofta ett besök på Restaurang Hjälmaren.

– Det har blivit ett stamställe. Vi har vårt bord där vi alltid sitter. De har öppet sent och eftersom vi ofta slutar jobba sent så passar det oss.

Än så länge har hon dock inte firat någon jul i Årsta. Även i år firas den traditionsenligt hemma i skånska Bromölla med familjen och självklart med julmusik i bakgrunden. Gärna Bing Crosby – och Sanna Nielsen.

– Jag kommer faktiskt att lyssna en del på min egen julskiva. Jag har inte hunnit göra det och är nyfiken på hur det låter. I studion var vi framför allt ute efter att hitta rätt feeling. Vi gjorde inte några omtagningar. Blev det lite fel så fick det vara kvar.

Fakta

Gillar naturen och lugnet i Årsta

Namn: Sanna Nielsen

Ålder: 28

Familj: Mamma, pappa, tre syskon, sambon Joakim Ramsell.

Bor: Årsta

Aktuell: Med julturné som avslutas i Gustav Vasa kyrka i Stockholm på fredag. På juldagen sänder SVT1 en timme från en av konserterna. Tre Årsta-favoriter:

Lugnet och naturen: ”Det är perfekt att ha nära till skogen och Årstaviken.”

Restaurang Hjälmaren: ”Det har blivit ett stamställe. Vi har vårt bord där vi alltid sitter.”

Restaurang Skanskvarn: ”Jag tar gärna ett glas rosé på uteserveringen.”