Välj ditt område

Ingen koll på vem som hyr

Nyheter Staden har inte kontroll över vilka som hyr in sig i deras lokaler. Nu vill idrottsförvaltningen ha riktlinjer för hur de ska hantera extrema föreningar som hyr eller vill hyra lokaler.

Staden har inte kontroll över vilka som använder stadens lokaler för enstaka möten och arrangemang. Det har antidemokratiska föreningar utnyttjat.

”Det finns inget sätt för oss att kontrollera”

– Det finns inget sätt för oss att kontrollera, säger Mikael Wahlsten, enhetschef för idrottsförvaltningens bokningsenhet.

Det enda kravet för att boka via det centrala bokningssystemet är att den som bokar är en juridisk person.
Det är, enligt Mikael Wahlsten, ofta först i efterhand de blivit kontaktade av allmänheten när tvivelaktiga möten ägt rum, arrangerade av exempelvis högerextrema rörelser.

Vill ha en policy

– Det vore önskvärt att ha en policy som omfattar hela staden när det gäller antidemokratiska organisationer som hyr stadens lokaler. Vi har pratat om det tidigare men det finns ännu ingen där idrottsförvaltningen ingår.

Kulturförvaltningen har i dag en policy där det står att ”verksamheterna som hyr av staden ska bidra till att stärka och utveckla demokratin”.

– Jag tror inte att vi löser problemen genom att skaffa en till policy, utan man får hålla koll på det så gott det går. Sedan är det svårt att garantera att inte sker när vissa föreningar ljuger om vilka de är och vad de ska göra, säger Roger Mogert (S) stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Här hyllades Grå vargarnas grundare

 

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Högsta Domstolen
Nyheter

Sålde knark i kiosk – får dom prövad

Nyheter

Flera ministrar har fått pulverbrev

Nyheter

Brev med pulver skickat till Ibrahim Baylan

Nyheter

Kör MC i löpspåren – på span efter blottare

Nyheter

Risk för kaos på Medis till helgen

Brott

Hemtjänst stal guldtand från åldring