Ingen får röra mamma Roses menyer

Utåt är det ägaren Elias Karrum som syns. Men i köket är det mamma Rose som som styr.
Utåt är det ägaren Elias Karrum som syns. Men i köket är det mamma Rose som som styr.
Nyrenoverade Beirut Café har haft samma meny i snart 20. Utåt är det ägaren Elias Karrum som syns. Men i köket är det mamma Rose som som styr med järnhand.
– Rör hennes meny, med livet som insats, säger Elias.

Klassikern Beirut Café på Engelbrektsgatan har en ny skrud: ljusblåa väggar och en alltigenom ljusare restaurang. Men trots den nya framtoningen finns det en sak som är bestående: menyn.

– Vi har i stort sätt haft samma meny sedan 1999 när vi öppnade. Det är min mammas rätter, och vi rör dem med livet som insats, säger Elias och skrattar.

Festmat från Libanon

Hans mamma, Rose nickar instämmande. Det är egentligen inga konstigheter. Det handlar om klassiska festmåltidsrätter från Libanon, med recept hon lärt sig från sin egen mamma som serveras på östermalmsklassikern.

– Jag har alltid trivts i köket, enda sedan jag varit barn är det där jag alltid tillbringat min tid säger hon. Och recepten och rätterna finns alla i minnet.

Och det är inte tråkigt att servera samma mat jämt? 

– Inte alls, säger Elias. Mamma Rose nickar instämmande.

– Detta är den bästa libanesiska maten.

Stammisar från hela världen

Dessutom förväntar sig gästerna att menyn är sig lik, menar Elias. Deras stammisar kommer från hela världen för att käka här och då vill man ge dem maten de rest hit för att äta. Och för att se till att maten håller kvalitén kommer mamma Rose till restaurangen till som tätt för att äta, som ett stickprov.

– Hon brukar dock vara nöjd. Det är tur för oss, säger restaurangchefen David som också är på plats.

Att laga mat är mer än bara ett jobb för Rose. När hon är ledig bjuder hon hem hela släkten hem till Sundbyberg. Söndagsmiddagen är obligatorisk.

– Jag tröttnar aldrig på att laga mat, säger hon.

 
Fakta

Fler ombyggda krogar

  • Grand hotell har fräschat upp Cadierbaren.

  • Portal, på S:t Eriksplan har slagit ut väggarna och byggt ut matsalen.
  • Lilla Paris, är en krog inne i krogen på Le Rouge (som för övrigt bytt namn till Gamla stans stekhus)

  • Marie Laveau har byggts om till Tong – en chinatowninspirerad krog med viss opiumhålekänsla.