ANNONS

Ingen oro för mässling i Jakobsberg

Mässlingen ser ut att hålla sig i Göteborg.
Mässlingen ser ut att hålla sig i Göteborg.
Efter en våg av mässlingsfall i Göteborg har vårdcentraler i Järfälla påmints om sina rutiner för att hantera fallen. Dessutom har delar av personalen erbjudits vaccin – men än har inga fall kommit till Jakobsbergs vårdcentral.
ANNONS

Järfällaborna verkar inte överdrivet rädda för mässlingen. Trots en rad fall i Västsverige har vårdcentralen i Jakobsberg inte fått några frågor om vaccin eller smittorisk.

– Det kan vara någon som ställt någon fråga, men det är inga stora mängder i alla fall. Kanske någon enstaka fråga, säger Agneta Björklund som är verksamhetschef för Jakobsbergs akademiska vårdcentral.

Personalen erbjuds vaccin

Under hösten påmindes vårdcentralen om rutinerna, och dessutom har de anställda på vårdcentralen och sjukhuset som är födda mellan 1960 och 1980 erbjudits vaccinering mot sjukdomen. Men än så länge har intresset bland anställda varit svagt.

Jakobsbergs vårdcentral kan inte ta emot mässlingsfall – skulle någon misstänkt sjuk komma till vårdcentralen isoleras patienten, varpå Karolinska kontaktas.

– Det finns rutiner, men de har inte använts på det här halvåret sen vi fick informationen, säger Agneta Björklund.

Fakta

Mässlingen i Västsverige

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation. Vid 18 månaders ålder vaccineras nästan alla barn mot mässling.

De senaste månaderna har över 20 fall av mässling bekräftats i Västsverige.

Källa: 1177
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.