Ingen omröstning om Gångsätra

I förra veckan togs beslut om att det inte blir någon folkomröstning om Gångsätra gymnasium.

Men beslutet har upprört flera, däribland Lidingöpartisten Evelyn Lewandrowski.

Efter en lång diskussion i kommunfullmäktige förra måndagen togs beslutet om att lägga ner Gångsätra gymnasium av den politiska majoriteten. Även (MP) och (S) stödde beslutet. Centern och Lidingöpartiet röstade mot, och ville att en folkomröstning skulle hållas,

Evelyn Lewandrowski (L) hävdar nu att majoriteten har gått händelserna i förväg när det gäller gymnasiefrågan. Hon upprörs över att papper om en ny friskola, Kristinaskolan, skrevs på redan innan kommunfullmäktigebeslutet tagits. Den nya skolan är tänkt att flytta in i Gångsätras lokaler

– Skolan hade redan undertecknat kontraktet på måndag eftermiddag innan omröstningen genomfördes. Allt var klappat och klart. Detta anser inte jag är i demokratisk anda, säger hon.

Enligt kommunalrådet Paul Lindquist (M) stämmer det att Kristinaskolan skrev på kontraktet innan beslutet om folkomröstningen togs.

Men han poängterar att Lidingö stad däremot inte har skrivit på något ännu.

– Och ingen politiker har förhandlat om hyreskontraktet. Detta ska upp i kommunstyrelsen för ett beslut. Kristinaskolan skrev på kontraktet i måndags. Det är helt normalt, för så brukar förfarandet se ut. Motparten ska vara klar innan beslut tas i kommunstyrelsen, säger han.

Vad säger du om kritiken från Evelyn Lewandrowski?

– Det finns ett beslut om att slå ihop gymnasieskolorna – och att Gångsätra även framöver ska användas för i huvudsak skolverksamhet. Att ifrågasätta att demokratiskt fattade beslut genomförs är skandalöst.