Min lokala hjälte

Ingen övervakar parkeringshuset

Madeleine Lundgren parkerar ofta i Odengaraget och gillar att det är gratis. ” Det ju jättedyrt att parkera i innerstan och extremt svårt att hitta en p-plats”, säger hon.
Madeleine Lundgren parkerar ofta i Odengaraget och gillar att det är gratis. ” Det ju jättedyrt att parkera i innerstan och extremt svårt att hitta en p-plats”, säger hon.
Just nu är det gratis att parkera i Odengaraget.

Europark har nämligen sagt upp sitt hyreskontrakt och nästa år ska p-huset stängas för renovering.

Nu riskerar de som hyr bilplats av Europark att bli utslängda.

Onsdag eftermiddag och alla parkeringsplatser i Odengaraget på Gyldéngatan är upptagna. Här kan man parkera kostnadsfritt sedan snart en månad tillbaka. Alla p-automater är borttagna och garageportarna står vidöppna.

Tidigare hyrde Europark garaget av Newsec som förvaltar fastigheten som ägs av Folksam.

Men för ett och ett halvt år sedan sa Europark upp sitt hyresavtal av skäl man inte vill kommentera. Och den 31 september upphörde kontraktet.

Cecilia Ahlqvist, informationschef på Newsec, uppger att Folksam ska renovera och bygga ut fastigheten från och med nästa till och med 2014.

Det innebär att garaget inom kort ska stängas. P-huset öppnar igen efter renoveringen, men det kan bli färre parkeringsplatser.

– Det är svårt att idag säga vad som händer med garagedelen eftersom projektet fortfarande är under planering, säger Cecilia Ahlqvist.

Madeleine Lundgren parkerar flera gånger i veckan i Odengaraget och tycker att stängningen är dåliga nyheter.

– Det ju jättedyrt att parkera i innerstan och extremt svårt att hitta en p-plats så det är väldigt trist att höra att det ska slå igen,säger Madeleine Lundgren.

Odenplans specialbilsuthyrningen är Europarks största hyresgäst. Bilfirman hyr 70 parkeringsplatser, en kontorslokal samt två tvättplatser, en smörjgrop och en verkstad.

Företaget har kontrakt till 2014 och tvingas man lämna garaget under renoveringen måste Europark ordna fram nya lokaler, i enlighet med hyreslagen.

– De personer och företag som hyr i garaget hyr sina garageplatser direkt av Europark och inte av fastighetsägaren. Frågor som rör hyresgästerna måste därför ställas direkt till Europark, säger Cecilia Ahlqvist på Newsec.

Men Europark kommenterar varken uppsägningen eller vad som händer med deras hyresgäster. Skälet är att man inte uttalar sig i enskilda affärsärenden, enligt presstalesman Fredrik Wästergård.

Inte heller Folksam vill kommentera garagets framtid.

Biluthyrningsfirman deponerar tills vidare sin hyra hos länsstyrelsen, sedan Europark tackade för sig.

Bosse Rönnbäck, som äger bilfirman, är frustrerad över att han inte får några klara besked.

Dessutom har inbrotten i företagets hyrbilar ökat kraftigt nu när ingen längre övervakar garaget.

– I oktober har det försvunnit däck och fälgar och vi har sett flera brytmärken på våra bilar. Vi har tidigare haft inbrott, men märker nu en markant ökning. Ingen av parterna har velat kommunicera med oss om våra problem, säger han och är orolig för att hemlösa ska börja övernatta i garaget.

Redan för två veckor sedan försökte Folksam stänga p-huset, enligt Rönnbäck.

– Vi har sagt att vi tar hit polisen om de gör ett nytt stängningsförsök, för man har ingen rätt att slänga ut oss på det här sättet, säger han.

Han tycker att försäkringsbolagets hantering av ärendet är under all kritik.

– Jag tycker att det är bedrövligt hur man slösar bort våra försäkringspengar för som det är nu får de ju inte någon hyra, säger Bosse Rönnbäck.

Fakta

26 kronor i timmen på huvudgator

Det är p-avgift på i stort sett alla gator i Vasastan och på Norrmalm.

Enligt planerna ska avgifterna på huvudgator som S:t Eriksgatan, Karlbergsvägen, Odengatan och Sveavägen höjas till 26 kronor i timmen klockan 07-19.

Övrig tid ska det kosta 15 kronor i timmen.

Syftet är att göra det lättare för kollektivtrafiken att ta sig fram.

Mellan 2 000 och 4 000 kronor i månaden kostar det att hyra en p-plats i ett p-garage i området.

Källa: Stockholm stad