Men nu är det slut på matsvinnet. Numera skänks de överblivna portionerna till organisationen Hela människan, som delar ut dem till behövande.

– Det känns fantastiskt att göra något så viktigt och samtidigt vara med och minska matsvinnet. Jag är riktigt stolt, och jag märker att det ger våra medarbetare en extra mening att gå till jobbet när man vet att man hjälper människor och bidrar till något bra, säger Pia Oksanen, platschef vid Sodexo, som sjukhuset beställer maten ifrån.

Hur mycket mat som blir över varierar från vecka till vecka. Under september skänktes 500 matlådor.

Matfattigdom

Matlådorna fryses in genast, och hämtas sedan av Hela människan.

– Vi håller fryskedjan intakt. Det här är ett suveränt samverkansarbete. Vi har en matfattigdom, och det är ju fruktansvärt att slänga mat när andra behöver, säger Lauretta Gförer, biträdande verksamhetschef på Hela Människan.

Till Hela människans lokal i Tumba söker sig hemlösa, personer med psykisk ohälsa, ensamma äldre. De får med sig en matlåda, eller kan värma den i mikron på plats.

– Det gör att vi kan nå fram med hjälp till dem som behöver det, säger Lauretta Gförer.

Fler projekt

Maten som går till Karolinska i Huddinge tillagas i Sodexos centralkök i Märsta.

Företaget har liknande samarbeten med sjukhus runt om i landet och stödjer även Stadsmissionen och Matakuten. Genom initiativet Stop Hunger, som finns i över 70 länder, donerar företaget runt 2,5 miljoner måltider per år.