Ingen promenad i parken

Johan Ernst Nilson har varit äventyrare i över 20 år. Till en början mest för ego-kicken men numera mest för att hjälpa andra.

Nu ska han gå 40 mil genom Serengeti till stöd för arbetet mot tjuvjakt. Tränar gör han i Hagaparken.

Johan Ernst Nilson var ingen atlet när han var ung. Han hade lägsta betyg – en etta – i gymnastik men var duktig på att spela piano. Efter skolan försörjde han sig som barpianist på Grand hotel, men var övertygad om att han kunde göra vad han ville, bara han bestämde sig för det.

– Mina polare skrattade åt mig och sa att då kunde jag ju cykla till Sahara. Så då bestämde jag mig för att göra det och det var så det började.

Johan Ernst Nilson blev äventyrare. Sedan dess har han klättrat i världens högsta berg, paddlat kajak till Afrika, skidat över Grönland, seglat i Antarktis och tillbringat månader på cykel i Nord- och Sydamerika.

– De första tio åren var det mest av en egogrej, för att visa för mig själv och andra att jag klarade det. Men det blir ihåligt till slut. Vem bryr sig om att jag bestiger ett berg tio gånger? I dag är jag en blandning av äventyrare och någon som vill hjälpa andra via olika välgörenhetsprojekt, säger han.

Och nu är det dags för ett nytt äventyr. Förra veckan åkte Johan Ernst Nilson till nationalparken Serengeti i Tanzania. Där ska han vandra 40 mil i sällskap av massajer.

Syftet med projektet, som fått namnet ”Not a walk in the park”, är att belysa problemet med tjuvjakt i Afrika och att samla in pengar till arbetet mot tjuvjakt. Via projektets hemsida kan man donera pengar och när vandringen är över ska Johan Ernst Nilson sälja sina foton från Serengeti till förmån för arbetet mot tjuvjakt.

Träning inför resan har han fått i den något mindre Hagaparken, ett stenkast från lägenheten i Vasastan.

– Det tar tre timmar att gå runt hela Hagaparken. Själva vandringen är jag väl förberedd för. Största risken är att någon försöker stoppa projektet. Tjuvjakten omsätter stora pengar och det är inte självklart att vi tas väl emot överallt.

Andra utmaningar är värmen och risk för attacker från vilda djur.

– Bufflar och noshörningar är jag lite rädd för, men litar på de massajer som kommer att följa med på vandringen.

Händer det att du ångrar dig när du är på äventyr och längtar hem?

– När jag är på ett berg i snöstorm händer det att jag tänker ”Vad fan gör jag här?”. Men samtidigt blir utsikten vackrare ju högre upp man kommer. Det gäller allt i livet. Det är värt att utmana sig själv oavsett om det handlar om att bestiga berg, sluta röka eller gå ner i vikt. Och så länge man fortsätter att försöka har man inte misslyckats.

Fakta

Kritiserades för fusk

För några år sedan bestämde sig Johan Ernst Nilson för att ta sig från Nordpolen till Sydpolen med hjälp av naturens krafter. Trots det flög han och ändrade färdvägar och anklagades för fusk. Själv menar han att det inte handlade om fusk. ”Men ibland går det inte som man vill när man är på expedition och hade jag inte flugit hade jag inte överlevt. Efteråt reste jag tillbaka och fullföljde etapperna”, säger han.”