ANNONS

Ingen redovisning av Arrivas böter

Socialdemokraterna krävde en redovisning av förhandlingarna om Arrivas uteblivna böter till SL för förra årets trafikkaos.

Men Alliansen röstade ned detta.
ANNONS

På trafiknämndens sammanträde i tisdags krävde Socialdemokraterna en redovisning av förhandlingarna mellan SL och Arriva gällande hittills uteblivna böter för förra årets trafikkaos i Norrort.

– Vi yrkade på att trafiknämnden ska få en redogörelse för vilka beloppen är och vad det är som drar ut på tiden, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Socialdemokraterna befarar att Arriva kommer att slippa vitena, som enligt Mitt i:s beräkningar uppgår till minst 130 miljoner kronor.

Men Alliansen röstade mot en redovisning.

– Jag blev faktiskt lite förvånad. Jag tycker att det är märkligt att Christer G Wennerholm inte vill att vi ska få den här informationen. Jag trodde att han själv var intresserad, säger Erika Ullberg.

Lokaltidningen Mitt i har sökt trafiknämndens ordförande Christer G Wennerholm (M), som hänvisar till nämndens ledamot Kristoffer Tamsons (M). Enligt honom röstade de ned redovisningen då de anser att det är förvaltningens uppdrag och inte politikens.

– Det är viktigt att man benar igenom processen på ett korrekt och bra sätt från förvaltningens sida, snarare än att man i en nämnd höftar fram hur saker och ting ska hanteras, säger Kristoffer Tamsons.

Enligt honom är det inte tal om uteblivna böter.

– Därför har vi under processens gång hållit inne med betalningar till Arriva i mångmiljonbelopp för att markera att vi menar allvar, säger Kristoffer Tamsons.

ANNONS
Fakta

Detta har hänt

Början av 2013: Kaos i SL-trafiken i norrort då Arriva tog över driften av bussar och tåg Roslagen.

Oktober 2013: Mitt i avslöjar att Arriva bara betalat en miljon i viten till SL av uppskattade 130-300 miljoner för brister i trafiken. SL vill inte uppge någon summa och säger att förhandlingar pågår.

18 oktober: Christer G Wennerholm (M) kräver att SL skyndsamt kräver in vitena.

ANNONS