Ingen renovering av Breviksbadet i höst

Christian Neidert hoppas att renoveringen blir av snart.
Christian Neidert hoppas att renoveringen blir av snart.
Breviksbadet har fått ny utrustning för hanteringen av kloret i vattnet.

Men den stora renoveringen skjuts upp på obestämd framtid eftersom den anses bli för dyr.

I fjol läckte mellan 600 och 1 100 liter kemikalier ut från ett rör på Breviksbadet och rann ut i en närliggande dagvattenbrunn.

Inför den nya utomhussäsongen har läckan åtgärdats. Klorid- tanken ligger nu i en dubbelmantlad plasttank och klorledningarna har flyttats från golvet till taket.

Christian Neidert driver badet och han är nöjd med de nya insatserna och badet kunde öppnas förra lördagen.

– Allt är åtgärdat, vi har nu en perfekt vattenkvalitet, säger han.

Åtgärderna innebär att badet kan hållas öppet under sommaren, men i flera års tid har det diskuterats om att Breviksbadet måste renoveras. Eftersom badet är från 1969 behöver hela anläggningen rustas upp.

Enligt Christian Neidert är cirkulationspumpen i maskinrummet och rören mellan reningsverket och bassängerna originaldelar från när badet en gång öppnade.

– Hela badet behöver renoveras. Om något går sönder, blir det driftstopp och det tar då två veckor att få fram delar, säger han.

Planen var att renoveringen skulle sätta igång kommande höst, men den skjuts nu på framtiden.

– Tanken var att renoveringen skulle sätta igång under hösten för att badet skulle stå klart inför säsongen 2013. Men det visade sig kosta långt mer än vad vi hade budgeterat. Vår budget var 20 miljoner kronor, men det skulle kosta det dubbla, säger Hans Barje (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Vad vill ni med Breviksbadet?

– Det är inte så att vi inte vill ha Breviksbadet kvar. Men det rörde sig om så mycket pengar att det kändes rimligt att säga stopp. Vi måste fundera på vad vi ska investera i och hur vi vill att utvecklingen ska se ut på Breviksbadet. Detta får vi diskutera under hösten.

Ska kultur- och fritidsnämnden försöka äska ytterligare 20 miljoner i den kommande budgeten för 2013?

– Det är inte bara att sätta av pengar. Vi måste ha ett riktigt ­underlag inför ett beslut. Jag kan bara beklaga att badet inte blir ­renoverat till 2013. Men jag tror att renoveringen blir klar till 2014.