Ingen satsning på märk-DNA

Mer grannsamverkan, men ingen märk-DNA.

Så ska Sollentuna kommun fortsätta kampen mot bostadsinbrotten.

En av de senaste teknikerna för att förebygga bostadsinbrott är så kallad märk-DNA. Vätskan, som kan penslas på valfritt föremål, är osynlig för blotta ögat – men innehåller en unik streckkod som kan spåras tillbaka till ägaren.

Tre kommuner i länet har agerat testpiloter: Lidingö, Danderyd och Tyresö.

Sollentuna kommun har följt de försöken med stort intresse, berättar Anna-Karin Sundén, brottsförebyggare på kommunen.

Men resultaten var inte vad de hade hoppats på.

– När det handlar om att förebygga inbrott kan man se är att det inte är någon större skillnad mot andra mer traditionella åtgärder, till exempel larm och grannsamverkan, säger Anna-Karin Sundén.

Därför har Sollentuna nu beslutat att inte göra några egna försök med märk-DNA. Det meddelades på brottsförebyggande rådets senaste möte.

– Det skulle bli för kostsamt. Men var och en får såklart skaffa det på egen hand. Personligen ser jag en stor fördel i att märk-DNA ökar chansen att få tillbaka något som blivit stulet, säger Anna-Karin Sundén.

Ett område som varit extra utsatt för bostadsinbrott är Töjnan. Där har kommunen lagt in en extra växel med patrullerande grannsamverkan.

– Vi har ett gäng otroligt aktiva invånare där som verkligen är på tårna. Nu ska vi utvärdera om det har haft någon effekt, säger Anna-Karin Sundén.