Ingen ska bli utanför på skolans Alla hjärtans dag

Panadda Phanomkhruea, Vera Anderson och Tora Björkholm tycker att alla hjärtans dag är ett bra tillfälle att visa vännerna sin uppskattning. Genom att dela ut kramar till exempel.
Panadda Phanomkhruea, Vera Anderson och Tora Björkholm tycker att alla hjärtans dag är ett bra tillfälle att visa vännerna sin uppskattning. Genom att dela ut kramar till exempel.
Josefine 
Lindqvist, 
Vallentuna:  – Man kan gå ut på en mysig restaurang och äta gott, köpa blommor och kanske en nalle. Eller bara ha en skön hemmakväll.
Josefine 
Lindqvist, 
Vallentuna: – Man kan gå ut på en mysig restaurang och äta gott, köpa blommor och kanske en nalle. Eller bara ha en skön hemmakväll.
På skolorna i Vallentuna är trenden med blommor till enskilda helt ute. Vallentuna gymnasium satsar på en kärleksdag för alla.

På 1990-talet hade elevråden fullt upp. Rosor eller nejlikor i olika färger skulle säljas och delas ut till speciellt utvalda. När dagen var slut gick några hem med en hel bukett. Andra helt utan.

I takt med att skolorna uppmärksammat mobbning har seden med blommor övergivits.

– Vi vill undvika att någon känner sig utanför, säger Marie Nordström, skolsköterska på Vallen­tuna gymnasium.

Men firar det gör man. Skillnaden är att firandet nu inbegriper alla. På Vallentuna gymnasium går 14:e februari i kärlekens tecken. Skolans tvåor har just avslutat ett temaarbete om sex och samlevnad. Under arbetets gång har eleverna gjort en hel utställning på temat kärlek. På alla hjärtans dag visas deras målningar, dikter och teckningar och listor med kärleks­låtar kommer att spelas.

– De har också frågat om man kunde göra fint i matsalen den här dagen. Kanske ställa fram levande ljus, säger Marie Nordström.

På högstadieskolan Hjälmstaskolan är det antimobbnings- organisationen Friends som står för planeringen av alla hjärtans dag. Friendsrepresentanten Panadda Phanomkhruea berättar att de funderar på att stå vid matsalen och dela ut kramar till alla.

Barnbarnen ska ha en stor kram.

Vad ska man göra på Alla hjärtans dag?

Christer
Ärnhage, 
Vallentuna:

– Det första jag kommer att tänka på är att jag ska ringa min dotter och be henne ge barnbarnen en riktigt stor kram från mig.
Anna-Lena Thörnvall, 
Vallentuna:

– Det man ska ha är blommor och choklad. Och så ska det vara en mysig middag för hela 
familjen. Om alla är hemma.
Robin Jansson, Märsta:

– Man ska väl egentligen ha röda rosor och choklad. Men jag har aldrig firat så och ska inte göra det i år heller.