ANNONS

Vändningen: Det blir ingen skatepark i Smedby

Väsbylegendaren Johnny Sandberg är en av många som saknar en skatepark i kommunen.
Väsbylegendaren Johnny Sandberg är en av många som saknar en skatepark i kommunen.
I augusti röstade kommunstyrelsen enhälligt ja till att bygga skateparken i Smedby. Strax därefter sattes spaden i marken.
Men nu meddelar Väsbyalliansen att parken inte kommer byggas.
– Det är en katastrof, säger Lars Öjert, ordförande i Väsby Locals Skateförening.
ANNONS

I augusti röstade kommunstyrelsen enhälligt ja till lägga undan tio miljoner kronor för en skatepark i Smedby. Strax därefter togs det symboliska första spadtaget för skateparken som beräknades stå färdig sommaren 2019.

Där och då föll den sista pusselbiten på plats, trodde Väsby Locals Skateförening, som kämpat för en skatepark i hemkommunen sedan 2011.

Beslutet rivs upp

Men nu meddelar Väsbyalliansen att parken inte kommer byggas. När det nya minoritetsstyret presenterade sin budget i måndags fanns skateparken inte med som budgetpost.

– Alla sådana här investeringar måste ske när det finns ekonomiska förutsättningar för det. När de rödgröna nu lämnat efter sig en ekonomi som egentligen går med underskott, om det inte vore för att man exploaterat mark, så måste vi prioritera det absolut nödvändigaste, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Skateföreningen i chock

För Lars Öjert, ordförande i Väsby Locals Skateförening, kom beskedet som en chock.

– Allt var ju klart. Det här är en katastrof. Vi har kommunicerat utåt att nu, nu äntligen är det klart. Alla har varit så jäkla peppade, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman var med när det symboliska spadtaget togs. Även han säger sig vara chockad över att Väsbyalliansen river upp beslutet att bygga skateparken.

– Jag är otroligt besviken över hur de har hanterat det, mot bakgrund av att de så sent som i augusti röstade för investeringen av skateboardparken.

S vill rädda skateparken

Han menar att Socialdemokraterna nu kommer att göra allt de kan för att rädda skateboardparken. I december planerar partiet att lägga ett ärende på kommunstyrelsens bord för att partierna då tydligt ska ta ställning i frågan.

ANNONS

– Då får även Väsbys Bästa, som gör anspråk på att vara Väsbys enda idrottsparti, en chans att tydligt säga hur de vill att Väsby ska utvecklas på idrottsområdet.

Inget svårt beslut

Roland Storm, gruppledare i VB, var även han med när det första spadtaget togs. Men att riva upp beslutet på en ny skatepark var inte svårt.

– Sett till den ekonomiska situation vi befinner oss i så gör vi i Väsbyalliansen andra prioriteringar. När placeringen dessutom visade sig vara direkt olämplig, så hade jag inga problem att stryka en skatepark i just den delen av Smedby, säger Roland Storm och syftar på de fjärrvärmerör som upptäcktes i marken och därför förhalade upphandlingen.

Har inte gett upp hoppet

Lars Öjert menar att fjärrvärmerören är en ”teknisk detalj” och att det finns flera andra platser i Smedby som kan vara bättre lämpade. Trots måndagens besked har han och föreningen inte gett upp hoppet om att skateparken kan bli av.

– Vi har sonderat terrängen och tror att en majoritet av partierna fortfarande vill bygga skateparken.