Ingen skola har plats för Oskar

Sedan en chef inom socialtjänsten, som tidigare lovat Oskar plats på en skola för barn med särskilda behov, har slutat är framtiden oviss.
Sedan en chef inom socialtjänsten, som tidigare lovat Oskar plats på en skola för barn med särskilda behov, har slutat är framtiden oviss.
Oskar, 15 år, återvände inte till skolbänken efter jullovet. Sedan i oktober har han varit helt utan skolplats. Och trots skolplikten finns ännu inga besked om hans framtid.

Skola efter skola har misslyckats med att möta hans särskilda behov.

Oskar, som egentligen heter något annat, sitter bredvid sin mamma i soffan och kelar med huskatten Gustaw i den mysigt inredda trean i Örby. Oskar är sprallig och har ganska svårt att koncentrera sig, men är glad och pratar om den nya skolan där han kanske ska börja. Men framtiden är oviss.

Oskar har flera diagnoser som gör att han behöver särskilt stöd. I november fick Oskars mamma Maria ett muntligt besked från en chef på socialtjänsten om att han skulle få börja i en skola med specialkompetens för barn med hans behov. Men i december slutade chefen, och trots att familjen besökt skolan och tackat ja till platsen har de nu fått beskedet att Oskars situation behöver utredas ytterligare. Något beslut tycks inte längre finnas.

– Vi hade blivit lovade plats och det finns ingen tid att vänta på en ny utredning. Det är nog viktigt med rutiner för ett barn som är friskt, men ännu viktigare för ett barn med diagnoser, säger Maria.

Sedan Oskar var liten har hon och resten av familjen fört en bitter kamp för att Oskar ska få samma chans till utbildning och social utveckling som andra barn. Men skola efter skola har misslyckats med att möta hans behov och uppväxten har präglats av långa perioder utan skolgång och möjlighet att umgås med kamrater.

Parallellt med detta har Maria kämpat för att hennes son ska få rätt diagnoser, vilket han nu har fått. Han har bland annat adhd, dissociativt syndrom och är bipolär typ 1.

Maria bedömer att han kunskapsmässigt ligger åratal efter jämnåriga pojkar.

– Jag tycker att det är ett så otroligt stort övergrepp mot honom. Han har blivit berövad sin barndom. Det finns ingenting som kan ge tillbaka honom hans tidigare år.

I oktober sades hans plats på Magelungens behandlingsskola upp av socialtjänsten sedan hans tillstånd förvärrats och skolan inte hade resurser att hantera hans diagnoser. Nu erbjuds Oskar aktiviteter inom barn- och ungdomspsykiatrin två timmar om dagen, men det inkluderar inte utbildning.

– Det känns vansinnigt att behöva kriga för att han ska kunna vara barn. Och hur ska han komma in i samhället utan utbildning?

För drygt ett år sedan sa Maria upp sig från jobbet för att vara till hands när Oskar inte kunde vara i skolan eller behövde hjälp. Hon får nu vårdnadsbidrag för att hon är hemma med Oskar. Men fram till nyligen levde hon i tron att han äntligen skulle få det stöd han behöver i en riktig skola.

– Det kändes så skönt. Men nu vet ingen vad som händer. Jag är så orolig för att skolan har släppt platsen, säger Maria.

Anders Hellström (M), ordförande i stadsdelsnämnden, säger att han inte kan detaljerna i ärendet och inte kan uttala sig om det.

– Men jag förutsätter att man drar det här vidare tjänstemannavägen till högsta ledning så att man får bedöma det där.

Lokaltidningen Mitt i har sökt ansvariga vid socialtjänsten, som inte vill kommentera fallet.