Ingen skridskois i stadsdelen – än

Ferry och morfar Lars Carlquist åker kälke i Råcksta.
Ferry passar på att testa kälken tillsammans med morfar Lars Carquist.
Råcksta träsk
Isen på Råcksta träsk är ännu inte tillräckligt tjock för skridskoåkning.
Råcksta träsk
Minst 20 centimeter tjock ska isen vara innan Stockholms stad ger grönt ljus för skridskoå
Pulka, skidor, snöbollskrig – men ingen skridskoåkning.
Vintern må ha kommit, men isen på Råcksta träsk är fortfarande för tunn, och än har ingen isbana spolats i Hässelby-Vällingby.

Snön har lagt sig över Grimsta naturreservat och Råcksta träsk. Och trots att Stockholms stad inte preparerar några skidspår i stadsdelen går det att ta en tur för den som vill. Men för skridskoåkarna ser det än så länge sämre ut. Inga av skridskoställena i Hässelby-Vällingby är än så länge åkbara.

För tunn is på Råcksta träsk

– Ser vi att vi ska få en längre period med kyla så brukar vi lägga upp is, det tar några dagars spolning för att få en ordentlig, tjock is som ska hålla. Vi brukar spola vid Ådalens parklek och Nässelängens parklek om det är kallt. Och så plogar vi en rundbana på Råcksta träsk när det behövs, säger Ragnar Ählström, parkingenjör i Hässelby-Vällinby.

När Mitt i pratar med Ragnar Ählström på onsdagen har det dock inte fattats några beslut om att spola vid någon av parklekarna.

Och isen på Råcksta träsk är fortfarande för tunn – 20 centimeter tjock ska den vara för att Stockholms stad ska ge grönt ljus för skridskoåkning.

Full fart i pulkabacken

För den som gillar snö- och vinteraktiviteter går det förstås alltid att åka både kälke, pulka och skidor. Ferry Carlquist är ute och åker kälke i Råcksta med morfar Lars och mamma Liza.

– Det är riktigt skönt, säger Lars Carlquist.

– Vi har ju inte haft snö, så man får passa på att ge sig ut, säger Liza Carlquist.