Ingen sorg när Spånga torg får sin egen punkhymn

Lars Benckert och Gustav Breine släpper loss i en rivig hymn till Spånga torg.
Lars Benckert och Gustav Breine släpper loss i en rivig hymn till Spånga torg.
Smaka på den här, Håkan Hellström.
Du har just fått konkurrens - från Spånga.

Det var förstås bara en tidsfråga innan Spånga torg skulle få sin egen hymn.

Nu är den här, och den berättar med punkig energi om en stadsdel där mellanchefen längtar hem, där trafikljuset lyser rött vid järnvägsbron och där folk handlar sin mat på Åsas fisk och Dennis kött– men också om närheten till Järvas miljonprogramsområden i norr.

”Sitter i en villa här/i bruset ifrån E18/bilar brinner bara där/en liten kilometer bort härifrån”, som några rader ur texten låter.

Beef med Göteborg

Titeln är – förstås – ”Känn ingen sorg för mig Spånga torg”, och bakom låten ligger duon Benckert & Breine.

– Det började som en tanke om att göra en ”beef” med Göteborg, med tanke på titeln. ”Känn ingen sorg för mig Sergels torg”, hette den väldigt länge, men så kände vi att det var roligare att ta något mer lokalt. Så vi valde Spånga torg eftersom jag bor här i Spånga, säger Gustav Breine, som sjunger och spelar gitarr i låten.

Har är inte uppväxt i Spånga, men har bott här de senast tio åren, och har fått en relation till det som somliga kallar för ”Fattigmans-Bromma”.

Omslagsbilden, tagen vid Spånga torg och den lokala fiskaffären. Foto: Gustav Breine

Rått sound

Gustav och bandkollegan Lars Benckert från Täby har spelat musik i hela sina liv på olika håll och i olika band, men för ett halvår sedan slog de sina påsar ihop. Tillsammans spelar de alla instrument, och musiken spelar de in i sina hemmastudios.

De flesta låtarna är åt gitarrpop-hållet, men i hymnen till Spånga torg är det riviga gitarrer och ett ganska rått ljud.

– Ja, det var nog grundidén. Det är lite Ebba Grön-inspirerat, säger Gustav Breine.

Lyssna på låten här: