Ingen tar ansvar för kraschad bil

Jan Grunander bor precis vid korsningen i Uttringe där bilen står.
Jan Grunander bor precis vid korsningen i Uttringe där bilen står.
Polisens biljakt slutade i att flyktbilen körde av vägen.

I nästan två veckor har den blivit stående, varken polis eller Salems kommun vill flytta bilen.

– Jag vaknade av sirenerna och blåljusen. Senare såg jag hur de grep en person längre bort här, säger Jan Grunander som bor på Uttringevägen, precis i kurvan där bilen körde av vägen.

Djupa spår visar hur bilen kört rakt fram i den 90-gradiga kurvan, över en trottoarkant och över en gräsmatta innan det tagit stopp. Det är inte första gången någon kör av vägen här.

– Vid jul förra året var det en bil som landade på taket här. Den tog de bort dagen efter. Jag förstår inte varför man inte kan göra det nu, säger Jan Grunander.

Flera gånger har han varit i kontakt med polisen, som hävdar att det är kommunens ansvar att ta bort fordonet. Kommunen å sin sida hävdar att man inte tar bort bilar som inte är vrak. Så där står nu bilen, tvärs över en gångbana där föräldrar går med sina barn för att komma till Rosenlundsskolan lite längre bort.

– Om den kom dit genom en polisjakt så anser jag att det ligger på polisens bord att se till att den kommer bort. Men jag får ta och ringa polisen helt enkelt, säger Maria Kavcic gatuchef på Salems kommun.

De flesta kommuner har egen parkeringsbevakning och tillstånd att flytta på bilar som blir stående där de inte får. I Salem har kommunen upphandlat bevakningen, men inte den del som handlar om att ta hand om övergivna fordon. Det enda kommunen kan göra är att skriva till den röda bilens ägare och be denne flytta sin bil. Annars kan det dröja innan den tas bort.

– Det här händer sällan, men när det sker blir problematiskt. Vi får fundera på om vi ska upphandla även den här hanteringen eftersom vi själva har så få möjligheter att lösa det, säger Maria Kavcic.