Välj ditt område
Två skulpturer stals.
Två skulpturer stals.

Ingen utredning om Stig Lindberg-stöld

Nyheter Två bronsskulpturer stals från Stig Lindbergs-utställningen på Gustavsbergs porslinsmuseum. Men polisen har beslutat att inte utreda stölderna.

Det var i juni som de två skulpturerna ”Solfågeln” och ”Månfisk” av Stig Lindberg anmäldes stulna från museets utställning Stig Lindberg 100 år.

Det hände mitt på dagen och mycket folk i utställningslokalen, framgår av polisanmälan.

Skulpturerna uppskattas vara värda 20 000 kronor styck.

Men polisen har beslutat att inte inleda förundersökning med motiveringen att brottet helt uppenbart inte går att utreda. ”Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp”, står i polisens beslut.

Ägaren, som lånat ut skulpturerna till Gustavsbergs Porslinsmuseum, är kritisk mot kommunen och museets hantering. Han beskriver den stora förlusten i ett brev till Värmdö kommun: ”Försvinnandet av de båda föremålen är inte bara känslomässigt och ekonomiskt, utan påverkar även samlingens totala unikitet”.

Ägaren anser att stölderna borde ha annonserats ut i media för att försvåra för vidareförsäljning. Han anser att museet brutit deras avtal om att förvara och exponera föremålen på ett betryggande sätt och flaggar för utlåningsstopp om det sker fler stölder.

Utställningen Stig Lindberg 100 år pågår till och med den 11 september, och ägaren skriver att det ju vore olyckligt om han tvingas avbryta samarbetet med museet före dess.

Han skriver i ett skadeståndsanspråk att han vill ta över ett annat konstverk, ”Mitt i cirkus”, som suttit på Ekedalsskolan, som plåster på såren.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Kartellen-grundare erkänner Arlandarånet

Morgonkollen

Bostadspriserna upp rejält första halvåret

Nyheter

Här ökade bopriset med 40 procent – på ett år

Nyheter

Amrita fick rasistisk lapp i brevlådan

Sjukvård

Hundratals marscherar mot BB-kaoset

Trafik

Långa köer på E4/E20 södergående i Hallunda