ANNONS

Ingen vinterkräksjuka i Österåker… än

Pojke som kräks
Roligare kan man ha än att umgås med toaletten eller en hink när det lackar mot jul.
Nu är den här igen – vinterkräksjukan. Så många söker efter magsjukdomen på 1177 att Folkhälsomyndigheten bedömer att spridningen tagit fart. Men till Österåker tycks den inte kommit, än.
ANNONS

– Vinterkräksjukan (calicie) verkar än så länge inte ha kommit till våra boenden, skriver Mia Morén, Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Österåkers kommun i ett mail på Luciadagen (13/12).

–  Jag har varit i kontakt med de verksamheter som jag har ett ansvar för, alltså särskilda boenden för äldre, dagverksamheter, daglig verksamhet samt LSS-boenden för vuxna samt SOL-boenden för vuxna.

Samma svar – att vinterkräksjukan ännu inte tycks ha kommit till kommunen – får Mitt i när vi kontaktar några skolsköterskor i Österåker.

Antalet smittade beräknas öka

I riket i stort betrakta det däremot som att årets säsong med vinterkräksjuka startat.

Den senaste veckan har drygt 400 sökningar gjorts på ordet vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens hemsida. Andelen sökningar är så stor att Folkhälsomyndigheten bedömer att årets säsong är i gång och att antalet smittade kommer öka under de närmaste veckorna.

– Det finns ett tröskelvärde som är baserat på tidigare säsongers start och det har vi nu passerat. Då kan man säga att spridningen troligtvis är i gång, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Plötsligt insjuknande

Vinterkräksjukan är den vanligaste magsjukdomen i Sverige och härjar vanligtvis mellan november och april, med februari som topp. De senaste säsongerna har det rapporterats cirka 4 500 fall per år.

– Men det är bara toppen av ett isberg. Den här sjukdomen är inte anmälningspliktig, så vi vet inte hur många som faktiskt infekteras. De allra flesta behöver som tur är inte söka sjukvård, säger Elsie Ydring.

Sjukdomen karaktäriseras av ett plötsligt insjuknande. Vanliga symptom är kräkningar, diarréer, feber och huvudvärk.

ANNONS

Handsprit inte tillräckligt

De senaste fem säsongerna har varit relativt milda. Folkhälsomyndigheten följer övervakningen av viruset som bedrivs vid deras engelska motsvarighet, Public Health England, där man diagnosticerar vilka stammar som cirkulerar för tillfället.

– Det är lite för tidigt att säga hur det blir i år. Men de åren som det har varit monstersäsonger så har man sett nya varianter på viruset cirkulera.

Bra handhygien är a och o under sjukdomssäsongen. De flesta typer av handsprit har inte tillräcklig effekt mot viruset, men kan fungera som ett komplement mot andra bakterier.

Så undviker du att bli sjuk

– Det finns egentligen inga mediciner eller vaccin mot det här, utan det är god handhygien som gäller. Tvätta med tvål och vatten, torka med pappershanddukar och undvik att komma i kontakt med människor som är sjuka, säger Elsie Ydring.

Enligt Folkhälsoinstitutet har flest fall av vinterkräksjuka hittills (13/12) rapporterats i Jämtland, följt av Skåne, Västerbotten och Västmanland.

Mitt i söker även MAS i Vaxholm.

Fakta

Så gör du om du blir sjuk

  • Stanna hemma. Folkhälsomyndigheten har ingen nationell rekommendation för hur länge man ska vara hemma, men en vuxen bör inte återvända till jobbet innan 24 timmar efter den sista kräkningen. Känn efter och ta det säkra före det osäkra.
  • Praktisera god handhygien. Tvätta med tvål och vatten. Om det är möjligt: Använd en annan toalett än övriga i hushållet.
  • Ät, men undvik att hantera mat som andra ska äta.
  • Fyll på med vätska. Drick lite men ofta. Vätskeersättning är bra om du kräkts mycket eller har kraftiga diarréer.
  • Isolera dig så gott det går. Undvik att besöka sjukhus och andra vårdinrättningar, för att på så sätt inte smitta personal eller andra som redan är sjuka.
  • Ring 1177 Vårdguiden om du behöver råd.
Källa: Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.