ANNONS

Inget alkoholförbud i Kronobergsparken

Det blir även i fortsättning tillåtet att dricka alkohol i delar av Kronobergsparken.
Det blir även i fortsättning tillåtet att dricka alkohol i delar av Kronobergsparken.
Det blir inget totalförbud mot alkohol i Kronobergsparken.
Majoriteten i stadshuset går emot både kommunpolisen och de rödgröna i stadsdelsnämnden som båda velat ha ett förbud.
ANNONS

Det var i april som den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Kungsholmens stadsdelsnämnd gick fram med förslaget att införa ett totalförbud mot att dricka alkohol i Kronobergsparken. Idag är det möjligt att dricka alkohol under stora delar av dygnet i den del som vetter ut mot Parkgatan. Bakgrunden till förslaget var att kommunpoliserna menade att ett alkoholförbud skulle göra parken lugnare.

Totalvändning i frågan

Men nu kommer en ny vändning i frågan. Politikerna i stadshuset går nämligen emot de lokala politikerna. Man anser inte att ett totalförbud är motiverat.

– Vi har olika roller, staden centralt och vi i stadsdelen, och jag respekterar att de har ett annat helhetsperspektiv, säger Arvid Vikman (S), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Han säger att han varit medveten om att beslutet i stadshuset kunde bli det här.

– Det var inte ett lätt beslut att fatta för oss i nämnden. Därför var vi noga med att det skulle utvärderas efter ett år och att det också är viktigt att satsa på det förebyggande arbetet.

Vilka signaler sänder det ut att ni i stadsdelsnämnden blir överkörda?

– Vi har kunnat föra fram det här perspektivet och hade inte stadsdelsnämnden funnits att det här beslutet tagits direkt. Signalen är att det finns ett samspel och att vi har olika roller.

Oppositionen jublar

Istället är det Moderaterna på Kungsholmens som jublar. Partiet har hela tiden varit emot förslaget.

– Det är glädjande för alla skötsamma Kungsholmsbor som vill kunna utnyttja parkerna på sommaren, säger Joel Laurén, Moderaternas gruppledare på Kungsholmen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nu efterlyser han andra trygghetsåtgärder.

– Vi måste kunna stoppa stöket utan att straffa skötsamma Kungsholmsbor. Jag vill se mer uppsökande resurser, lokala trygghetsvärdar och större insatser för renhållning, säger han.