Inget badrum – och 300 000 back

Stambytet i kvinnans lägenhet på Kungsholmen avbröts mitt i arbetet. Hon krävde 115 000 kronor i skadestånd men får i stället nu betala 300 000 i rättegångskostnader.

Bostadsrättsföreningen i närheten av Norr Mälarstrand skulle under hösten 2010 genomföra ett stambyte i fastigheten. Föreningen erbjöd sig att betala alla kostnader för att badrummen skulle återgå till ursprungsskick efter stambytet.

Men för de boende som ville ha renoveringen i ett annat utförande erbjöds dessa att förhandla separat med företaget som skulle genomföra stambytet. Eventuella kostnader för detta skulle de boende själva stå för.

Kvinnan som nu har förlorat rättegången mot föreningen nappade på erbjudandet att få badrummet extra fint, men hon tyckte att offerten var alldeles för dålig. Efter en längre konflikt och utdragna diskussioner med byggföretaget tvingades arbetet till slut avbrytas halvfärdigt.

Företaget slutade då renovera badrummet innan ytskiktet var färdigt. Kvinnan menade att arbetet fram tills dess inte heller var utfört fackmannamässigt och fick själv stå för den kvarvarande renoveringen. Hon ska dessutom under tiden ha tvingats flytta till ett boende utanför tullarna.

För alla dessa faktorer ville hon att föreningen skulle betala ett skadestånd på drygt 115 000 kronor. Men så blev inte fallet när domen föll i slutet av februari.

Tingsrätten anser inte att byggföretaget eller föreningen har en skyldighet att färdigställa badrummet.

Kvinnan tvingas dessutom att betala rättegångskostnaderna som uppgår till drygt 300 000 kronor.

Hornsbergs strandpark får pris

Hornsberg Strandpromenaden Hornsbergs strandpark har tilldelats 2012 års Sienapris, som utdelas Sveriges arkitekter för att främja god utemiljö.I torsdags satte finansborgarrådet Sten Nordin upp plaketten på byggnationen på strandpromenaden.

– Det glädjer mig att våra satsningar på stockholmarnas andra vardagsrum, våra parker och grönområden, välkomnas av såväl invånarna som av Sveriges arkitekter, säger han i ett pressmeddelande.

Filmare dokumenterar Hotell Kristineberg

Kungsholmen I september begav sig dokumentärfilmarna Moa Kjellstrand och Roxane von Gerber Hedayat till Hotell Kristineberg. Där träffade de en 23-årig kvinna som bosatt sig i det övergivna huset.

I torsdags tävlade Moa och Roxane med sin idé i Tempo Pitch, på dokumentärfilmfestivalen Tempo. Vinnaren fick 75 000 kronor i bidrag för att förverkliga sin film. Tyvärr vann de inte.

– Men vi kommer göra filmen i alla fall. Vi följer fortfarande henne och hoppas vara klara med filmen i november, säger Moa Kjellstrand.