Inget åtal för barnvåldtäkt i pedofilhärva

Fyra av männen är stockholmare. En från innerstaden, två från Farsta och en från Haninge.
Fyra av männen är stockholmare. En från innerstaden, två från Farsta och en från Haninge.
Åtalet i barnporrhärvan där sju personer bland annat från Stockholms innerstad, Farsta och Haninge misstänks väntas på fredag. Men redan nu kan Mitt i berätta att endast fem åtalas och att de allvarligaste åtalspunkterna tas bort.

På fredag kommer åtalet i en omtalad barnporrhärva med förgreningar i Stockholms innerstad, Farsta och Haninge. Utredningen startade hösten 2016 och i februari 2017 gjorde polisen ett koordinerat tillslag mot sju personer.

Men nu kan Mitt i berätta att endast fem av dessa kommer finnas med i fredagens åtal. En av männen som misstänktes för våldtäkt och våldtäkt mot barn kommer inte åtalas.

– Vi kommer åtala fem personer för innehav av barnpornografi. Både ringa och grovt brott, säger åklagaren Martina Winslow.

När bestämde ni er för att lägga ner förundersökningarna om våldtäkt och våldtäkt mot barn?

– Det kan jag inte säga exakt, men vi har under några månader inte lyckats komma vidare i den utredningen och måste lägga ner på grund av brist på bevis.

Förutom att ha laddat ner och tittat på barnporr ska männen även ha haft kontakt med varandra och diskuterat övergrepp och fantasier.