Inget brott när hund biter hund

Elvis attackerades i benen så illa av en annan hund att han måste opereras. Han fick dräneringsrör insatta, måste äta medicin och får inte gå i trappor på flera veckor.
Elvis attackerades i benen så illa av en annan hund att han måste opereras. Han fick dräneringsrör insatta, måste äta medicin och får inte gå i trappor på flera veckor.
Söndersliten muskel, upprivet skinn på benet och hål i halsen. Kungspudeln Elvis fick ordentliga sår efter att en annan hund flugit på honom.

– Den bara högg och högg med tänderna i Elvis, säger matten Karin Johansson.

Elvis linkar fram – han vill hälsa, men tratten är i vägen.

– Såren kommer att läka. Men det värsta är att vi inte vet hur hans mentala hälsa är efter det här, säger Karin Johansson.

Förra tisdagen började som en vanlig dag; kopplet åkte på vid halv sju och matte och hund gick en promenad i Myrängen.

När de mötte en amstaffliknande hund gick någonting fel. Den andre hundägaren tog av kopplet på sin hund vid den öppna grinden till deras trädgård, hunden vände tvärt och for ut mot Elvis. Och bet om och om igen i pudeln.

– Elvis försökte inte ens försvara sig. Jag har alltid tänkt att om han blir attackerad så ska jag sparka på den andra hunden. Men jag blev så jävla rädd att jag vågade inte.

Den andre hundägaren fick till slut tag på sin hund och slet den från Elvis. Karin Johansson tog pudeln till ett djursjukhus där han blev opererad.

Nu ligger Elvis med tratten på huvudet, han får inte gå i trappor på flera veckor, han äter mediciner och har en dräneringsslang i benet.

– Jag kontaktade sedan hund­ägaren, som var ledsen. Men hon sa också att hennes hund har attackerat en annan förut. Jag blev så chockad. Jag ringde till polisen och gjorde en anmälan.

Dagen efter kom ilskan, när Karin Johansson återigen ringde till polisen.

– Det är inget brott, säger de till mig. Men hunden bet ju nästan ihjäl min hund. Nästa gång kanske det är ett barn som råkar illa ut. Sådana här hundar måste åtminstone åläggas med munkorg.

Gunilla Lööw är djurutredare vid Södertörnspolisen, men hänvisar vidare då hon inte hinner med attackerna utan prioriterar djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

När hundar skadar andra hundar eller människor går detta under tillsynslagen.

Anna Jonsson, förundersökningsledare för djurärenden vid Södertörnspolisen, berättar att hon hittills i år fått in cirka 90 sådana ärenden.

– Vi hinner tyvärr inte med och det är frustrerande för alla. I våras valde vi ut tio stycken som vi gav till hundgruppen i city, där det handlade om bitna människor och barn. Då fick de lösa de fallen, säger Anna Jonsson.

Av de cirka 80 som återstår har inte ett enda utretts. I hennes hög finns även äldre ärenden, vissa är två år gamla.

– I Haninge blev en hund ihjälbiten av en annan hund i början av sommaren. Och det ärendet är fortfarande orört.

Södertörns polismästare Christian Agdur menar att djurplågeri prioriteras först då detta bedöms som allvarligare i lagen.

– Vid djurplågeri är åklagare förundersökningsledare, och djurskyddslagen har fängelse i straffskalan. Tillsynslagen har böter först efter det att man brutit mot eventuella förelägganden. Därav prioriteras djurplågeriet först och vi har tyvärr inte möjlighet att prioritera allt.

Vad säger du om att ni inte hinner med?

– Vi har utvecklat vår samverkan med Citypolisen som har en större djurskyddsverksamhet och de hjälper oss och andra distrikt med många ärenden, däribland en del tillsynsärenden. Självfallet skulle jag vilja kunna lägga mer resurser på denna verksamhet men det måste då ske på någon annan verksamhets bekostnad och det anser jag inte är möjligt just nu, säger Christian Agdur.

Det är inget brott, säger de till mig, men hunden bet ju nästan ihjäl min hund. karin johansson, elvis matte

Fakta

Polisen kan besluta om krav på munkorg

Ärenden med djur där det inte finns brottsligt uppsåt är så kallade förvaltningsärenden, och räknas inte som brott.

Enligt lagen får polisen meddela förbud att ha hand om hund för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen över en hund.

Har hunden stört sin omgivning kan polisen besluta att hunden ska ha koppel eller munkorg. Om den bristande tillsynen är allvarlig kan djuret omhändertas.

Källa: Polisen