ANNONS

Inget genombrott i sopstrejken

Sopstrejken är nu inne på sin tredje dag.
Sopstrejken är nu inne på sin tredje dag.
Vid lunchtid på fredagen pågick fortfarande sopstrejken i Stockholm.
Sopåkarna på Renonorden har lämnat företags kontor i Älvsjö.
Frågan nu är om sopstrejken riskerar att sprida sig till fler bolag.
ANNONS

Igår eftermiddag kom beskedet att Renonorden bestämt sig för att stämma företagets sopåkare som gått ut i vild strejk inför Arbetsdomstolen.

Under fredagen är ingen av Renonordens sopåkare i tjänst. Sopbilarna står lämnade vid Renonordens kontor i Älvsjö.

Samtidigt är frågan om konflikten kan sprida sig även till företaget Liselotte Lööf. Sopåkare från Liselotte Lööf har under veckan varit på plats i Älvsjö för att visa sitt stöd för Renonordens personal.

En sopåkare som Mitt i talade med igår beskrev hur stadens alla sopåkare stod eniga.

– När arbetsgivaren behandlar oss så här gör det bara att vi sopgubbar i Stockholm blir ännu starkare och ännu mer sammansvetsade.

I morse samlades sopåkarna hos Liselotte Lööf vid återvinningsstationen i Vanadisberget. Det är oklart vad som kom ut av det mötet men under förmiddagen har företagets sopbilar rullat i innerstan och hämtat sopor.

Kraven står fast

Sopåkare samlade i Älvsjö tidigare i veckan. Foto: Anna Z Ek

Under morgonen gick sopgubbarna ut med en pressrelease där man betonar att deras krav står fast. Man går tillbaka i arbete först när Renonorden lovar att behålla dagens lönesystem.

ANNONS

Sopåkarna skriver också i pressreleasen att de sänkta lönerna hänger ihop med att Renonorden vill ge större avkastning till sina aktieägare.

Arbetsgivaren hävdar däremot att sopåkarna utöver utpressning mot företaget genom att inte medverka i den nyckelinventering som företaget vill genomföra.

Vilka följderna av strejken blir för vanliga stockholmare återstår att se. Igår satte Stockholm vatten in sin krisplan och även under helgen kommer särskilda insatser att göras för att klara situationen.

– Det är kris på restauranger, framför allt i innerstaden. De som har hämtning varje dag måste få det under dagen. Vi har fullständig koll på vad vi behöver göra. Vi ska se till att ta kontrollen, säger Katarina Johansson på Stockholm vatten till Dagens nyheter.

Mitt i har under dagen sökt representanter för både Renonorden och Liselotte Lööf samt berörd ombudsman på Transport utan resultat.

Fakta

Det här handlar sopstrejken om

I höst börjar nya avtal gälla för sophämtningen i Stockholm. Det innebär att även sopåkarnas avtal förhandlas om.

Sopåkarna som arbetar för Renonorden menar att arbetsgivaren kommer att kraftigt sänka lönerna samtidigt som arbetsbelastningen ökar.

Det som utlöste strejken i onsdags var att sopåkarna vägrade delta i en nyckelinventering. Sopåkarna vill inte berätta till vilka portar deras nycklarna går. Sopåkarna menar att det är en del av deras yrkeskunskap medan arbetsgivaren kallar agerandet för utpressning.

Strejken är en så kallad vild strejk vilket innebär att facket inte står bakom strejken.

Sophämtningen i Stockholm är idag uppdelad mellan flera bolag. Det finns farhågor för att strejken skulle kunna sprida sig till fler bolag.

Fakta

Områden i Stockholm där Reno Norden ansvarar för sophämtningen

I Stockholms kommun har Renonorden ansvar för sophämtningen i:

Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Järfälla, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.