ANNONS

Inget hästkött i Tyresös kebaber

I Tyresö testades Pizzeria la Fleur och Pizzeria Hörnet, enligt miljö- och hälsoskyddsförbundet.
I Tyresö testades Pizzeria la Fleur och Pizzeria Hörnet, enligt miljö- och hälsoskyddsförbundet.
Kebaben i Tyresö innehåller vad den ska och inget annat.

I alla fall på de ställen som miljö- och hälsoskyddsförbundet undersökt.
ANNONS

– Vi testade två olika Tyresörestauranger och totalt testades 70 restauranger i länet, jag tycker att resultatet kan peka mot ett visst resultat, säger miljöinspektör Eva Baggström vid Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Länets kommuner har alla varit med i kebabundersökningen. Projektet summeras den 10 april.

– Det är troligen första gången en sådan här undersökning görs i länet. Varje dna-prov kostar 1 700 kronor, det är ganska dyrt och därför har vi inte gjort detta förut i vårt område. Men nu kände vi att vi verkligen ville bevisa för intresserade om det verkligen endast är nötkött i kebab där leverantören angett att det ska vara det.

Hör folk ofta av sig till er om ”falsk” kebab?

– Inte kebab, men till exempel oxfilé som sett väldigt konstig och ljus ut har vi ju fått tips om.

Var kommer kebabköttet ifrån i dag?

– De grossister vi tittat på hämtar köttet från bland annat Tyskland, Sverige och Irland.

Medan kebaben var okej i Tyresö, Haninge och Nynäshamn (tre kebabställen testades i Haninge och två i Nynäshamn) så hittades spår av kyckling, kalkon och hästkött i några av de andra kebabproverna i länet.

Kyckling och kalkon hittades i Täby och hästkött i Sollentuna. Även spår av får har hittats.

ANNONS

– All kebab vi kollat och undersökt har varit märkt som nötköttskebab. Det finns ju en del muslimer som absolut inte vill ha svinkött i kebaben och man vill ha det man betalar för. Vi tycker det är jätteviktigt att det inte fuskas, säger Eva Baggström.

Enligt en granskning av TV4 och Kvällsposten i fjol hade vart tredje kebabställe i Malmö fläsk i sina kebaber.

ANNONS