Inget mer bläck för Ove

Ove Skog alias Doc Forest har satt Aspudden som en stadsdel med tatuerartradition på kartan. Förutom hans studio på Blommensbergsvägen finns i dag två andra här.
Ove Skog alias Doc Forest har satt Aspudden som en stadsdel med tatuerartradition på kartan. Förutom hans studio på Blommensbergsvägen finns i dag två andra här.
I tatuerarkretsar har ­Aspudden länge varit en känd plats. Doc Forest, eller Ove Skog som han egentligen heter, är en av de störta orsakerna till det.

Men nu ska han dra sig tillbaka.

Tatueringar tillhörde den ruffiga världen när Ove Skog slog upp dörrarna till sin lokal 1972 som landets första godkända tatueringsstudio. Att han då valde att förlägga den i Aspudden där han själv alltid bott innebar också att han hade nära till klientelet.

– Området var fullt med fyllhundar och kriminalitet. Många hängde på ölkaféet och det langades friskt, säger han.

När Ove växte upp i kvarteren på 1950- och 1960-talet var det stökiga trakter. Många av vännerna nådde inte så hög ålder.

– Det var ingen bra miljö att växa upp i, men jag målade mycket redan då och gjorde även enklare tatueringar på mig själv och andra med nålar och tusch.

Han intresserade sig mycket för femtiotalskulturen och dess bildliga stil och uttryck. När han senare var sjöman under fyra år fick han möjligheten att besöka tatuerare världen över. Vid hemkomsten var tanken egentligen att bli konstnär men en kamrer som visade sig vara intresserad av kroppsdekorationer övertygade Ove Skog att starta en ateljé och hjälpte honom att få tillstånd hos miljö- och hälsomyndigheten.

– Ganska märkligt egentligen. Han var stilig, vältalig. Han hade också resurser och ett stort intresse för tatuering och vi studerade hur etablerade tatuerare skötte hygien- och hälsoaspekten i Tyskland.

Väl igång kände Ove Skog att han ville fjärma sig från yrkets kassa rykte. Tatueringar skulle inte vara något hafs man gjorde på fyllan. Han säger att han vann respekt hos alla de journalister som besökte honom i 1970-talets oborstade Aspudden.

– De imponerades av att det var rent och välskött, säger han.

Att han under sina resor på sjön hade dokumenterat tatueringar i andra kulturer gav också gehör. Med utställningar i kulturhus runtom i landet blev han något av en ambassadör. En inspirationsresa till Japan renderade, enligt honom själv, i en våg av japaninfluerade motiv i Sverige och Europa på 1970-talet då karpar och pioner prydde huden hos många. En våg som följts av flera andra: mönster från naturfolk på 1980-talet, fornnordiskt på 1990-talet och texter med familjenamn och kända citat på 2000-talet.

Som något av en legend och guru har Ove Skog nu bestämt sig för att bli pensionär bortsett från enstaka uppdrag.

Aspudden har förändrats och blivit ett småborgerligt samhälle. Men hans egen ateljé blir kvar. Dessutom finns ytterligare två i stadsdelen.

– Traditionen lever vidare säger han.

Fakta

Undvik namn i tatueringar

Namn: Ove Skog alias Doc Forrest. ”Kallar mig så för att alla tatuerare skulle ha ett namn. Doc ska förtydliga mitt medicinska kunnande och Forest är en översättning av Skog. ”

Ålder: Fyller 70 år.

Familj: Fru och dotter. Svärsonen Valter tar över i Doc Forests Ateljé.

Bor: Aspudden.

Råd om tatueringar: Undvik namn. Tatueringar varar ibland längre än kärleken. Det är aldrig försent att tatuera sig men det kan vara för tidigt. Undersök hur tatueraren arbetar med hygien.