Inget mobilnät i nya hyresrätter

Glesbygdstäckning mitt i Stockholm?

I Björkhagens nya ­hyresrätter rekommenderas fast abonnemang om man vill ringa.

Gör som tre miljoner andra gjort de senaste 15 åren: dumpa din fasta telefon. Eller vänta. För ska du bo i Svenska bostäders nya lägenheter i Björkhagen behöver du en fast telefonlinje.

Det är i alla fall Svenska bostäders rekommendation till dem som flyttar in till hösten när bygget står helt klart. Här lockar man med centralt läge, genomgående hög standard – och fast telefoni.

– Bygger man ens lägenheter med telefonjack? frågar Kristina Belin som är ute på promenad med sin pojkvän Wilhelm Egnell.

Paret hade gärna bott i de nybygga husen om inte hyran varit så hög – en trea kostar över 11 000 kronor i månaden.

– Men nu slipper vi tänka på det. Det går ju bort att bo där det inte finns täckning, säger Wilhelm Egnell och ler.

Husen är byggda med tjocka väggar och lågenergifönster. Bra för energiåtgången men dåligt för mobiltäckningen. Problemet finns bland flera nybyggda områden i staden.

Har då inte Svenska bostäder tänkt på detta när de låtit bygga husen? Borde det inte ingå i modern boendestandard?

– Det här krockar med energiambitionerna. Självklart vill vi ha nöjda kunder men frågan om bra mobiltäckning kan inte ligga på oss som byggherre, säger ­Allan Leveau, nybyggnadschef vid Svenska bostäder.

Enligt honom kliar sig hela branschen i huvudet för att hitta en lösning. Sändare i trapphusen fungerar inte eftersom säkerhetsdörrarna in till längenheterna stänger ute både tjuvar och mobilsignaler. Att sätta in sändare i lägenheterna är inget man vågar sig på med tanke på debatten om farlig strålning.

Sedan i somras har Post- och ­telestyrelsen (PTS) haft ett projekt där de försöker få igång samtal med både mobiloperatörerna och byggbolagen för att få bättre innomhusteckning i de energi­smarta nybyggena. För det finns ingen laglig rätt att ha bra täckning hemma.

– Dessutom måste man tänka på att byggnaderna ska stå väldigt länge, medan tekniken förändras hela tiden, säger Jeanette Wannström som leder projektet vid PTS.

Ska man betala så mycket i hyra vill man gärna ha bra mobiltäckning, menar paret Kristina Belin och Wilhelm Egnell.